KIRK KARDEŞLER ŞEHİTLİĞİ’NDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
Gündem, 22 Ağustos 2023 21:23
6 Şubat depreminden önce restorasyonlarına başlanan Kırk Kardeşler Şehitliği ve Usta Şagirt Kümbetinin restorasyon çalışmaları tamamlandı. Kültürel mirasın önemine vurgu yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, restorasyonların, yapıların özüne uygun şekilde tamamlandığını belirterek “Malatya genelinde elimizi atmadığımız hiçbir kültürel mirasımız, vakıf eserimiz söz konusu değildir” dedi.
Kırk Kardeşler Şehitliği ve Usta Şagirt Kümbetinin restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Gürkan’a AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci eşlik etti. Burada açıklamalarda bulunan Başkan Gürkan, şehitliğin kendi yapısını bozmadan çalışmaların tamamlandığını belirtti.
Halk arasında Battalgazi döneminde, bu bölgede yapılan bir savaşta şehit düşen, Battalgazi’nin kırka yakın arkadaşının mezarlığı olarak bilinen Kırk Kardeşler Şehitliğinin taşları karışmış, birçoğu ise tahrip edilmiş durumdaydı. 6 Şubat depreminden önce Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonuna başlanan şehitlikte çalışmalar tamamlandı.
Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Bugün Kırk Kardeşler Şehitliğindeyiz. Burası kendi haline terk edilmişti. Belediyemiz Koruma Kurulunda gerekli izni ve planlama onayını aldıktan sonra, gerek Kırk Kardeşler Şehitliği gerek Usta Şagirt Kümbetinin restorasyon çalışmalarına başladılar. Bugün itibariyle de restorasyon çalışmaları bitmiş durumda ”dedi.
“ELİMİZİ ATMADIĞIMIZ HİÇBİR KÜLTÜREL MİRASIMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Kırk Kardeşler Şehitliği ve Usta Şagirt Kümbetinin tarih açısından önemine de değinen Başkan Gürkan, “Burası Anadolu Selçuklu döneminin çok öncesinde Battalgazi, Hüseyin Gazi, Emir Ömerlerin, Ahmet Duranların, Horasan Babaların olduğu dönemdeki şehitlik. Geçmişine sahip çıkmayanın geleceğine güvenle bakması mümkün değildir. Bu anlamda biz ecdat yadigârı bütün eserlerin ayağa kaldırılması noktasında hanlar, hamamlar, kümbetler, camiler, medreseler, kışlalar, surlar, namazgâhlar hepsini ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Bugün itibariyle de Malatya genelinde elimizi atmadığımız hiçbir kültürel mirasımız, vakıf eserimiz söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.
“ŞEHİTLERİMİZİN ŞANINA, ŞEREFİNE UYGUN BİR ŞEKİLDE DÜZENLEME YAPILIYOR”
Yapılan çalışmaların, yapıların özüne uygun şekilde tamamladığına dikkat çeken Başkan Gürkan, “Kırk Kardeşler Şehitliği yine belediyemiz tarafından gerekli izinler alınarak, bütün planlar yapılarak ve ilgili planlar ilgili kurulda onaylatılarak tamamlandı ve restorasyon çalışmalarına başlandı. Bu şehitliğimiz de kendine uygun bir şekilde çalışmaları bitirilmiş, çiçeklendirme işlemi de başlamıştır. İnşallah şehitlerimizin şanına, şerefine uygun bir şekilde düzenleme yapılıyor. Düzenlemeyi yapan tüm belediye personeline teşekkür ediyorum. Şehitlerimize de cenabı Allahtan rahmet diliyorum. Allah onların yüzü suyu hürmetine istikbalimizi aydınlatsın” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’NİN MUHTELİF YERLERİNDEN GELEN VE DUA EDEN İNSANLARIMIZ VAR”
Restorasyonları tamamlanan yapıları ziyaret eden AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise sadece Malatya’dan değil, ülkenin her yerinden ziyaretçi alması bakımından şehitliğin restorasyonunun önemine vurgu yaptı. Tüfenkci, ”Deprem felaketini yaşayan Malatya’mızda bir yandan depremde hasar gören şehrimizin ticari merkezimizin ayağa kaldırılması noktasında gayret gösterirken, bir yandan da depremden önce Büyükşehir Belediyemiz tarafından imarına ve restorasyonuna başlanan Kırk Kardeşler Şehitliği ve Usta Şagirt Kümbetinin yenileme çalışmalarının bitmiş halini görmüş olduk. Başkanıma ve ekibine teşekkür ederim. Kırk Kardeşler Şehitliği, Battalgazi’miz ve Malatya’mız için önemli. Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan bir şehitlik. Dolayısıyla buraya sadece Battalgazi ve Malatyalıların değil, Türkiye’nin muhtelif yerlerinden ilgi göstererek gelen ve dilek dileyen, dua eden insanlarımız var. Malatya’ya yakışır şekilde buranın restorasyonunun sağlanması, bizler için de gurur verici. Bu anlamda Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
“YARIM KALAN İŞLERİN BİTİRİLMESİ NOKTASINDA BELEDİYEMİZİN GÜCÜNÜ GÖRÜYORUZ”
Malatya’daki çalışmalarda depremin etkilerinin öncelikli olduğunu ancak deprem öncesi yarım kalan çalışmaların da tamamlanması gerektiğine değinen Tüfenkci, “Altını çizerek ifade etmek istiyorum ki deprem elbette ki önceliğimiz. Depremden önce şehrin muhtelif yerlerinde başlanan gerek yol, asfalt, park ve bahçe, gerek Malatya’ya kazandırdığımız eserler, gençlik merkezleri, spor merkezleri, kuşak yolları, özel harekât binaları, göletlerle Malatya’yı çok daha iyi bir konuma getirmiştik. Depremle birlikte şimdiki ana önceliğimiz elbette şehrin merkezinin ayağa kaldırılması. Ama yarım kalan işlerin de bu arada bitirilmesi noktasında Belediyemizin gücünü de görüyoruz. Başkanımıza ve emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Gündem, 22 Ağustos 2023 21:23
Yorumlar (0)
Yeniden Refah Partisi Malatya’da Ramazan Sofrasında Kritik Mesajlar Verdi
Malatya’da “Üst Düzey” Tartışması: Alkışı Kendi Çalanlar Sahneye Çıkmış!
Spor Köyü Atletizm Pisti İnşaatına Başlandı “MALATYA’NIN KALBİ BURADA ATACAK”
Uyuşturucuya Karşı Sıfır Tolerans: Gençlerimiz Güvende
Battalgazi’de Derme Deresi Parkı Temizlenip Yıkandı
Zorlaşan Hayatlar: Etiket Büyüyor, Sofra Küçülüyor
Vali Seddar Yavuz’un Dünya Yetimler Günü Mesajı
Malatya Attarlar Odası Başkanı Orhan: "KOSGEB Kredileri 2 Yıl Ertelenmeli"
Malatya 4,3’lük Depremle Sarsıldı: Kentte Kısa Süreli Panik
Vali Yavuz, Yeşilay Haftası’nda Toplumsal Dayanışmaya Dikkat Çekti
Yeşilyurt’ta Ramazan Bereketi Etkinliklerine Yoğun İlgi
Battalgazi’de Ulaşım Seferberliği: Mahalle Yolları Yenileniyor
Malatya’da Sokak Satıcılarına Darbe: 8 Tutuklama
Akçadağ’da Siyasetin Nabzı: Gönültaş’ın Belediye ile Yakınlığı Ne Anlama Geliyor?
Malatya’da Huzur 44 Uygulaması: 13 İlçede Eş Zamanlı Denetim
Engel Tanımayan Zafer: Ampute Takımı Çeyrek Finalde
TEKNOKENT KONTEYNER KENTTE YANGIN PANİĞİ
Hobi Olarak Başlayan Serüven 48 Yıllık Çınara Dönüştü.
Yeşilyurtspor Alt Yapısı Meyve Vermeye Başladı: U14’ten Elazığ’da Kritik Zafer
BAL Ligi’nde Hedef Büyüyor, Yolculuk Sürüyor
Başhekim Gönültaş ile Malatya’da Sağlıkta Güven ve Kalite Yükseliyor
Şehit Behçet Oktay Dualarla Yâd Edildi
Başkan Sadıkoğlu, Ekonomik Beklentileri Cumhurbaşkanı Yardımcısı’na Aktardı
Battalgazi’de 28 Şubat’a Tanıklık Eden Kareler Vatandaşlarla Buluştu
PROF. DR. AHMET KARACALAR UYARDI: GÖZDEN KAÇAN TEHLİKELİ YAĞ! - ENSE HÖRGÜCÜ
İftar Sofrasında Birlik ve Dayanışma Mesajı Başkan Geçit’ten
İl Başkanı Bakan: “28 Şubat’ı Unutmadık, Unutturmayacağız
Malatya Kayısının Geleceği Masada: Stratejik Rapor Risk ve Fırsatları
Sarıcıoğlu Mahallesi’nde TOKİ Şantiyesinde Yangın: İşçi Konteynerleri Alevlere Teslim Oldu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’tan Başkan Er’e Destek Mesajı
Başkan Kılıç’tan 28 Şubat Mesajı: “Millet İradesine Vurulmuş Bir Darbedir
Malatyalı Kadınlar Ankara’da Tek Yürek Oldu
Gençlik ve Spor Bakanlığı Desteğiyle İlçelere Spor Hamlesi: Pütürge’ye Ekipman Teslimi
Hazır Beton Endeksi Ocak Ayı Raporu Açıklandı!
Başkan Geçit: “Vatandaşımız İçin Sahadayız
Hareketsiz Yaşam Alarm Veriyor: Uzmanlardan Ofis ve Ev Çalışanlarına Kritik Uyarılar
BAŞKAN TAŞKIN’DAN KAR MESAİSİNE GECE DENETİMİ
MALATYA’DA OKUL SPORLARI SATRANÇ İL BİRİNCİLERİ BELLİ OLDU
YEŞİLYURT’TA PARK HALİNDEKİ 3 ARACA ÇARPAN ŞÜPHELİ YAKALANDI
