Yılın ilk çeyreğinde Malatya’dan 97 milyon dolar ihracat
Ekonomi, 07 Nisan 2025 13:16
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 2025 yılının ilk çeyreğinde (Ocak-Mart) Malatya’dan 97 milyon 473 bin dolar ihracat yapıldığını belirtti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ihracat rakamlarını değerlendiren Başkan Sadıkoğlu, “Mart ayında Malatya’dan önceki aya göre yüzde 15 artışla 34 milyon 843 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. 2025 yılının ilk çeyreğinde ise (Ocak-Mart) 97 milyon 473 bin dolar ihracatımız oldu. Dış ticaretteki belirsizlikler ve iç piyasadaki ekonomik göstergelerde yaşanan dalgalanmalara rağmen üreten ve ihracat yapan üyelerimizi ve personellerini gönülden kutluyorum” dedi.
“DEPREM YAŞAMIŞ ŞEHİRLER İÇİN POZİTİF YAKLAŞIMLAR SERGİLENMELİDİR”
Üretimde yaşanan maliyet artışlarının düşmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, “Merkez Bankası’nın üç aydır devam eden politika faizi indirimi sonrası iş dünyası olarak bunun reel faize yansımasını bekliyoruz. Üreticimizin krediye olan ihtiyacı günbegün artmaktadır. İş dünyasının düşük maliyetle finansmana erişimi için gerekli adımlar atılmalıdır. Özellikle deprem yaşamış şehirlerin ekonomik açıdan daha hızlı toparlanması için pozitif yaklaşımlar sergilenmelidir. Bizler üretimde yaşanan maliyet artışlarının düşmesi gerektiğine vurgu yaparken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 5 Nisan’dan itibaren nihai elektrik perakende satış fiyatlarında sanayi abone grubu için yüzde 10 zam yaptı. Altını çizerek bir kez daha ifade etmek isterim ki; üretim maliyetine yansıya her artış doğrudan vatandaşın cebini ve enflasyonu etkiliyor. Enflasyonda sağlıklı bir düşüş arzuluyorsak, üretim maliyetlerini düşürmemiz gerekiyor” dedi.
“RAKİPLERİMİZE GÖRE DAHA AZ GÜMRÜK VERGİSİ VERECEK OLMAMIZ REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRACAKTIR”
ABD Başkanı Trump’ın açıkladığı ek gümrük vergilerine de değinen Başkan Sadıkoğlu, “ABD, Çin’e yüzde 34, AB ülkelerine yüzde 20, ülkemize ise en düşük tarifeden yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulayacak. Ülkemiz için yüzde 10 da olsa ek vergi uygulanmasını tabii ki istemezdik. Ancak ABD’ye ihracatımızda rakiplerimize göre daha az gümrük vergisi verecek olmamız rekabet gücümüzü artıracaktır. Ülkemizin avantajlarından faydalanmak isteyen Çin ve AB firmaları da yatırım için ülkemize yönelebilirler. En büyük pazarımız olan AB’ye olan ihracatımızın ise zaten bu bölgedeki ekonomik durgunluk ve ek vergiler nedeniyle süreçten olumsuz etkilenmesi olasıdır. Bu nedenle gerek hükümetimiz gerekse finans sektörü kapsamlı krediler ve teşviklerle süreci desteklemelidir” diye konuştu.
Ekonomi, 07 Nisan 2025 13:16
Yorumlar (0)

Mahmut Aslantaş Vefat Etti

Kadir Özkan Keskin’e Erşah Demirci Operasyonunda Büyük Darbe

Antalya’da Çete Operasyonu: Erşah Demirci Yapılanmasına Büyük Darbe

Başkan Geçit, “57 Km. Yol Yatırımıyla Kırsalın Çehresi Değişiyor”

Battalgazi Belediyesi’nden Aile Bağını Güçlendirecek Puzzle Yarışması

HASANBEY-TEMELLİ KAVŞAĞI GEÇİCİ OLARAK TRAFİĞE KATAPILACAKTIR!

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ AĞUSTOS AYI TOPLANTILARI SONA ERDİ

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ÜRETİCİLERE CAN SUYU

TRAC, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’ni Anıyor: “Deprem Öldürmez, Hazırlıksızlık Öldürür”

MELEKBABA SAKİNLERİ, YEŞİLYURT AİLE ŞENLİKLERİNDE DOYASIYA EĞLENDİ

Battalgazi Belediyesi’nden Ailelerin Yükünü Alacak Kırtasiye Desteği

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINA ÖZEL AYAK TENİSİ TURNUVASI

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

Ordu Şehir Hastanesi’ni de Mimsan Isıtacak

Spor Yaparken Sağlığınızdan Olmayın!

Malatya İl Yaşlı Çalıştayı Gerçekleştirildi

Dünyanın İlk Hastanesi Geleceğin Hekimlerini Ağırlıyor

Okullar Açılmadan Çocukların Göz Muayenelerini Yaptırın!

Ekonomist Hikmet Baydar: Halka Arz Süreçlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

THBB Başkanı Yavuz Işık, 17 Ağustos depreminin 26. yıl dönümünde açıklamalarda bulundu!

Başoğlu Kablo IDEF 2025’e Türkiye’nin Savunma Sanayisine Milli Çözümleriyle Güç Kattı!

Kalıcı Makyajda Türkiye’nin Yükselen Standardı: Doğal Görünüm, Güvenlik ve Şeffaflık

Turgut Özal Bulvarı Üzerinde Trafik Kazası

Malatya’da Eğitime 593 Bin Avro Katkı

MAHARETLİ ELLER, EN GÜZEL ANALI-KIZLI YEMEĞİNİ YAPMAK İÇİN YARIŞTI

Çavuşoğlu Mahallesin'de Zincirleme Kaza

Battalgazi’de Parklar Yenilendi, Yeşil Alanlar Genişletildi

AK Parti Milletvekili Babacan’dan İletişim Başkanlığına Ziyaret

AK PARTİ’MİZ 24 YAŞINDA: MİLLETİN İRADESİYLE YÜKSELEN, TÜRKİYE YÜZYILI’NA YÜRÜYEN KADRO

Battalgazi İlçsi Solmaz Caddesin'de Trafik Kazası

Turgut Özal Bulvarın'da Trafik Kazası

KADINLARIN EL EMEĞİ GÖZ NURU ESERLERİ ‘KURS MERKEZLERİ-YILSONU’ SERGİSİNDE BEĞENİYE SUNULDU

Battalgazi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Hayvanlarla Rehabilitasyon Başladı

İl Başkanı Bakan’dan AK Parti’nin kuruluş yıl dönümü mesajı

Çavuşoğlu Mahallesinde Kavga

Akçadağ İlçesin'de Ölümlü Trafik Kazası

KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ’NDEN ÇOCUKLAR İÇİN EĞLENCE DOLU YAZ ATÖLYELERİ

Orman Yangınlarında Bir Depo, Binlerce Hektarı Kurtarabilir

BAŞKAN GEÇİT, “BANAZI, KONAK VE HORATA’NIN GELİŞİMİ YEŞİLYURT İÇİN ÖNEMLİ”
