Sadıkoğlu: “Resmi veriler ortada, yerinde dönüşüm desteği artırılmalı”
Ekonomi, 10 Nisan 2025 01:13
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 yılı şubat ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini yayımladı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,94 artış gösterdi. TÜİK’in yayımladığı veri sonrası açıklama yapan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Resmi verilerde gösteriyor ki inşaat maliyetleri ciddi oranda artıyor. Yerinde dönüşüm için verilen 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi toplam 1 milyon 500 bin TL destek ödemesi günümüz maliyetleri karşısında yetersiz kalıyor. Daire başı verilen destek tutarının toplam 2 milyon 500 bin TL’ye çıkarılmasını bir kez daha talep ediyoruz” dedi.
Şehre geri dönüşler için yerinde dönüşümün hızlanması gerektiğine vurgu yapan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Asrın felaketinin üzerinden 26 ay geçti. Malatya olarak deprem sonrası nitelikli göç verdik. Resmi rakamlara göre deprem öncesi 812 bin 580 olan şehrimizin nüfusu depremle birlikle 700 binli rakamlara düştü. TÜİK’in yayınladığı rapora göre Malatya’dan 102 bin 621 kişi nüfusunu başka şehirlere almış. Nüfusunu almadan yaşamına başka şehirlerde devam edenleri de göz önünde tuttuğumuzda bu sayı 200 bine yaklaşıyor. Elbette geri dönenler oldu, ancak geri dönüşün tam anlamıyla hızlanması için yapılaşmanın da hızlanması gerekiyor. TOKİ eliyle inşa edilen deprem konutları hızla yükseliyor ancak yerinde dönüşüm beklenilen hızda değil. Belediyelerimiz yerinde dönüşüm proje ruhsatlarını hızlandırdı, bu konuda belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Ancak kaybettiğimiz zamanı geri kazanmamız için yerinde dönüşümü teşvik edecek adımlar atılmalı” dedi.
“2 MİLYON 500 BİN TL’YE ÇIKARILMALI”
Yerinde dönüşüm desteğinin 2 milyon 500 bin TL’ye çıkarılması gerektiğini belirten Başkan Sadıkoğlu, “Rezerv alan dışında kalan imarlı parsellerde yerinde dönüşüm için verilen 750 bin TL hibe, 750 bin TL kredi, toplam 1 milyon 500 bin TL destek ödemesi günümüz maliyetleri karşısında yetersiz kalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Şubat ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini bugün yayımladı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,24, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 23,94 artış gösterdi. Resmi verilerde gösteriyor ki inşaat maliyetleri ciddi oranda artış gösteriyor. Meslek komitelerimizden aldığımız bilgiye göre şu anda ortalama 120 metrekare bir dairenin maliyeti 2,5 milyon TL’nin üzerinde. Ve bu maliyet her geçen gün artıyor. Hem devletimiz hem de vatandaşımız için en doğru çözüm olan yerinde dönüşümün hızlandırılması için destek miktarları artırılmalıdır. Daire başı verilen hibe ve kredi destek tutarının toplam 2 milyon 500 bin TL’ye çıkarılmasını bir kez daha talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Ekonomi, 10 Nisan 2025 01:13
Yorumlar (0)
ESNAFIN İSYANI MEĞER BOŞUNAYMIŞ: MALATYA HALİNDEN MEMNUN, DEĞİŞİM GEREKSİZMİŞ!
Battalgazi’de Silahlı Yaralama Olayı: Şüpheli Gözaltında
Minik Futbolcular Yarıyıl Şenliğinde Buluştu
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Ocak Mesaisi Tamamlandı
Yeşilyurt Kent Konseyi Yabancı Öğrencileri Kültür ve Tarihle Buluşturdu
Bayrağa Uzanan Ellere MHP’den Sert Uyarı: “Bu Millet Bayrağını Çiğnetmez”
Yeşilyurt’ta Şantiye Alanında Yangın Paniği: Yaralanan Yok
MATİM İŞ MERKEZİ KİME EMANET? DEPREMZEDE ESNAF MI, “ADAMI OLAN” MI KAZANDI?
Zorlu Kış Şartlarında Pütürge ve Kuluncak’ta Kurumlar Tek Yürek Oldu
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden Sağlıklı Yaşama Güçlü Katkı
İzmirli iş insanı Nazım Torbaoğlu’na Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Plaket...
Avrupa’da Yapay Zeka Veri Merkezlerine Yeni Hamle: Vertiv ve GreenScale Ortaklığı
Battalgazi’de Zor Koşullarda Örnek Dayanışma: Sağlık Ekipleri İş Makinesiyle Hastaya Ulaştı
MALATYA’DA YILDIRIM VE HIZLI SATRANÇ İL BİRİNCİLİKLERİ TAMAMLANDI
Yeşilyurt’ta Eğitime Tam Destek: Ara Tatilde Ücretsiz LGS ve DYK Kursları
Vali Seddar Yavuz: “Darülaceze Merhametin ve Sosyal Devletin Simgesidir”
Kar Yağışı Ulaşımı Durdurdu: Gürün–Pınarbaşı Yolu Kapandı
Yoğun Kar Yağışı Nedeniyle Trafikte Ek Tedbirler Alındı
Malatya’da Artçı Depremler Sürüyor: Akçadağ’da 3.1 Büyüklüğünde Deprem
Akçadağ’da Kadın Kooperatifi Var mı, Yoksa Sadece Tabelası mı Var?
Türk Kızılay Yeşilyurt Şube Başkanı Tevfik Gören’den 10 Ocak’ta Anlamlı Ziyaret
Malatya’da Sahte Altın Dolandırıcılığı Çökertildi: 5 Şüpheli Yakalandı, 3’ü Tutuklandı
Yeni İmar Yönetmeliği ile Binalarda Yağmur Suyu ve Gri Su Depolama Dönemi Başladı
Erkunt Traktör, 23 Yıldır Çiftçilerin Yol Arkadaşı
Erişkinlerde Aşılama Hayat Kurtarıyor
Evde Hasta Bakımında Küçük Hatalar Büyük Riskler Doğurabilir
Keskin’den Öğrencilere Tebrik, Servisçilere Teşekkür
Doğallık Ön Planda: 2026 PMU Anlayışı Değişiyor
Yılların Ustaları Yeşilyurt’ta Unutulmadı
Battalgazi’de Miraç Kandili Programı Gönüllere Dokundu
Malatya’da Ruhsatsız Silah Operasyonu: 3 Şüpheli Hakkında Yasal İşlem Başlatıldı
AKÇADAĞ’DA KAPSAMLI KALKINMA HAMLESİ: SAĞLIK, EĞİTİM VE SPORDA YENİ DÖNEM
Malatya’da Zam Kıskacı Derinleşiyor: Hayatın Her Alanında Rekor Artış, Her Kesim Aynı Çıkmazda
Yeşilyurt’ta Feci Kaza: Sürücü Direksiyon Başında Hayatını Kaybetti
Miraç Kandili: Manevi Yükselişin, Umudun ve Rahmetin Gecesi
Olumsuz Hava Şartlarında Vatandaşlarımızın Yanındayız
Malatya’da Zehir Tacirlerine Darbe: 3 Şüpheli Gözaltında
Günlük Alışkanlıkları Düzenleyerek Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek Mümkün
Malatya’nın İkinci Hayvan Barınağı Battalgazi’de Hizmet Vermeye Başladı
