Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları’ndan Kayısı Üreticilerine Tam Destek
Gündem, 14 Nisan 2025 20:30
Melih Güner ; Kayısı üreticisi için yapısal ve koruyucu tedbirler alınmalı
Yeniden Refah Partisi MKYK Üyesi ve Gençlik Kolları Genelbaşkanı Melih Güner,Malatya’da yaşanan zirai don sonrası kente gelerek kayısı bahçelerinde oluşan zararı yerinde inceledi.
Malatya’da kayısıda oluşan zararın sadece üreticiyi değil, bütün kenti ve ülke ekonomisini de etkilediğini belirten Güner, bu tablo karşısında geçici değil,yapısal ve koruyucu tedbirlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Genel Başkanımız Dr.Fatih Erbakan ve Milletvekillerimiz ilgili kurum ve kuruluşlarla temas kurarak, gerekli desteklerin en kısa sürede hayata geçirilmesi için yoğun bir mesai içerisinde olacaklarını söyleyen Güner,yaptığı açıklamada : “Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 80 ini malatya karşılıyor. Yıllık 600 milyon dolar ihracat girdisi var Türkiye ye ve bu paranın yaklaşık 500 milyon doları direk olarak Malatya ya geliyor.
Malatya kayısısında oluşan zarar, sadece üreticiyi değil, tüm şehri etkileyecek ölçektedir.
Son günlerde yaşanan olumsuz hava koşulları, Malatya’nın hem tarımsal hem de ekonomik hayatının kalbinde yer alan kayısı üretimine büyük zarar vermiştir. Tarlada gece gündüz emek veren çiftçimizin yaşadığı bu ağır tablo, sadece bir ürün kaybı değil; başta tarım olmak üzere sanayi, ticaret ve istihdamı da doğrudan etkileyen çok yönlü bir ekonomik krizin habercisidir.
Bu zarar, sadece kayısı üreticisinin değil; Malatya’nın tamamının meselesidir.
İlimizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan kayısı, zincirleme bir ekonomik sistemin merkezindedir. Bugün yaşanan kayıp, yalnızca bahçedeki ürünü değil; bu ürüne bağlı binlerce insanın geçim kaynağını da tehdit etmektedir. Durumun ciddiyetini daha iyi kavrayabilmek adına, etkilenen kesimleri ve bu krizin potansiyel etkilerini şu şekilde özetleyebiliriz:
1. Tüm çiftçilerimiz, bir yıl boyunca gösterdikleri emeğin karşılığını alamama tehlikesiyle karşı karşıyadır.
2. Her yıl kayısı hasadında görev alan on binlerce mevsimlik işçi, bu yıl işsiz kalma riskiyle yüz yüzedir.
3. Ürün olmadığında, kayısı taşıyan araçlara ihtiyaç kalmayacağı için, şehir içi nakliyecilik yapan firmalar ve bu araçlarda çalışan emekçiler doğrudan etkilenecektir.
4. Ürünün ambalajlanmasında kullanılan koli ve ambalaj üreticileri, bu yıl sipariş alamayacak, üretimini durdurmak zorunda kalabilecektir.
5. Kayısıyı alıp satan yaklaşık 1000’e yakın esnaf ve tüccar, ciddi gelir kaybı yaşayacak, hatta bazıları faaliyetlerini durdurma noktasına gelebilecektir.
6. Yurt dışına kuru kayısı ihraç eden 150’ye yakın ihracatçı firmamız, ihracat bağlantılarını sürdüremeyecek ve bu durum hem ülkemiz döviz geliri hem de Malatya markası açısından olumsuz bir tablo doğuracaktır.
7. Bu firmalarda çalışan yüzlerce personel, gelir kaybı ve işten çıkarılma tehdidi ile karşı karşıya kalacaktır.
8. Kuru kayısıdan elde edilen yıllık ortalama 600 milyon dolarlık ekonomik girdi, bu yıl Malatya ekonomisine yansımayacağından; şehir merkezindeki tüm esnaf, sanatkâr, hizmet sektörü ve yan sanayi kuruluşları bu daralmadan doğrudan etkilenecektir.
Görüldüğü üzere; kayısıya gelen zarar, Malatya’nın tamamına gelen bir zarardır.
Bu nedenle alınacak önlemler sadece üreticiyle sınırlı kalmamalı, sektörün tüm bileşenlerini içine alan kapsamlı ve sürdürülebilir bir destek planı oluşturulmalıdır. Bu süreci sadece bir afet yönetimi değil, aynı zamanda ekonomik istikrarın korunması ve toplumsal huzurun tesisi açısından da ele almak zorundayız.
Yeniden Refah Partisi olarak, ilk andan itibaren hem sahadaki gelişmeleri yakından takip etmekte hem de üyelerimizden ve sektör temsilcilerinden gelen verileri ilgili kurumlarla paylaşmak üzere çalışmalar yürütmekteyiz. Sürecin hassasiyeti doğrultusunda başta Sayın Genel Başkanımız Dr.Fatih Erbakan ve Milletvekillerimiz ilgili kurum ve kuruluşlarla temas kurarak, gerekli desteklerin en kısa sürede hayata geçirilmesi için yoğun bir mesai içerisinde olacağız.
Bu vahim tablo karşısında geçici değil, yapısal ve koruyucu tedbirler alınması kaçınılmazdır.
Çünkü bugün alınacak kararlar sadece bugünü değil, yarınlarımızı da şekillendirecektir. Malatya ekonomisinin bel kemiği olan kayısıyı ve ona bağlı istihdam alanlarını korumak, hepimizin ortak sorumluluğudur.
Bu vesileyle tüm çiftçilerimize, tüccar ve sanayicilerimize, emeğiyle üretime katkı sağlayan tüm kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyor; devletimizin gücünü bu süreçte tüm paydaşlarımızın yanında hissedeceğimize olan inancımı yineliyorum.
Rabbim memleketimizi her türlü afetten muhafaza etsin” dedi.
Gündem, 14 Nisan 2025 20:30
Yorumlar (0)

TSO heyeti Vali Seddar Yavuz ile bir araya geldi

Yeşilyurt İlçemiz Çavuşoğlu Mahallesi'nde İş Kazası

Kernek Mahallesi'nde Şüpheli Ölüm

Astigmat tedavisinde lazer dönemi

Galatasaray Divan Kurulu’nda Kadın Futbolu Vurgusu: “Görünmez Değil, Merkezde Olmalı”

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NDEN GENÇLERE YÖNELİK FARKINDALIK PANELİ!

Battalgazi Belediyesi’nden 29 Ekim’e Özel Futsal Turnuvası

BAŞKAN GEÇİT, “ANA ARI YETİŞTİRME” KURSUNU TAMAMLAYAN KURSİYERLERİ AĞIRLADI

BAŞKAN GEÇİT, MAHALLELERİ GEZEREK TALEPLERİ DİNLİYOR, ÇÖZÜM ÜRETİYOR

Sadıkoğlu: “Artan maliyetler istihdamı ve ihracatı olumsuz etkiliyor”

BATTALGAZİ BELEDİYESİ EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

BAKAN ERSOY, ARSLANTEPE KARŞILAMA MERKEZİ AÇILIŞINDA BATTALGAZİ BELEDİYESİ SERAMİK STANDINI ZİYARET ETTİ

16 SAATLİK PLANLI SU KESİNTİSİ

Başkan Sami Er himayesinde Gazze’ye yardım kampanyası başlatıldı.

KLASİK MERCEDES TUTKUNLARI SANAT SOKAĞI’NDA BULUŞTU

ÖZAL MAHALLESİ’NE 25 KİLOMETRE İÇME SUYU HATTI

ARSLANTEPE KARŞILAMA MERKEZİ VE “ARSLANTEPE’NİN IŞIĞINDA” SERGİSİ AÇILDI

MALATYA MENEKŞE SPOR KULÜBÜ

BAYAN VOLEYBOL NİCER HOTEL DEPLASMANDA HAKKARİ MAEMTAL TAKIMINI 3-0 KAZANDI...

MALATYA U18 FUTBOL LİGİ 3. HAFTA KARŞILAŞMALARI OYNANDI..

Paşaköşkü Mahallesi Üzerinde Zincirleme Trafik Kazası

Battalgazi İlçesiz Dabakhane Mahallesi'nde İş Kazası

MİSK'in Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Yeni Başkanı Belli Oldu

YILMAZ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

NEREDEN BULDUN VOHOP!!?

Okullarda Trafik Tedbirleri ve Okul Servis Araçlarının Denetimi

"Sonbahar, Leke Tedavisi İçin En Doğru Zaman”

Enocta Günü’nde Kurumsal Gelişimin Geleceği: Enocta Yetenek Zekası Platformu Tanıtıldı

Marble Systems Tureks, İtalya Cersaie ve Marmomac Fuarlarında İlgi Odağı Oldu

Battalgazi ilçesi Paşaköşkü Mahalesi’nde Zincirleme Trafik Kazası

BATTALGAZİ BELEDİYE MECLİSİ EKİM AYI İLK OTURUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sadıkoğlu: “İsrail insanlık düşmanı yüzünü bir kez daha göstermiştir”

Büyükşehir Belediyesi Aile ve Okul İş Birliğiyle Eğitim Seminerleri Başlattı.

4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ’NDE

HACIYUSUFLAR’A 1.780 METRE KANALİZASYON HATTI

MABESEM’DE YENİ DÖNEM KAYITLARI BAŞLADI

YEŞİLYURT BELEDİYE MECLİSİ EKİM AYI TOPLANTILARINA BAŞLADI
