Alan Malatya Afet Bölgesi İlan Edilsin
Gündem, 21 Nisan 2022 10:53Malatya’da kayısı üreticilerinin çağrıları devam ediyor. 13-14 Nisan’da yaşanan zirai don olayı nedeniyle Malatya’da yüzde 80 oranında kayısının hasar gördüğünü ifade eden kayısı üreticileri Muhtarlarla birlikte Malatya Gazeteciler Cemiyetinde bir araya gelerek Malatya ve çevresinin Afet Bölgesi ilan edilmesini istediler.
Malatya Battalgazi İlçesi Sulama Suyu Koordinatörü Mehmet Nuri Alan ve Battalgazi Mahallesi muhtarları ve kayısı üreticileri ile birlikte Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yaptı. Alan Kayısı üreticilerine acil olarak destek çağrısında bulundu.
“ÇİFTÇİLERİMİZİN MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”
Malatya’nın afet bölgesi ilan edilmesi talebinde bulunan Malatya Battalgazi İlçesi Sulama Suyu Koordinatörü Mehmet Nuri Alan, sadece kayısı değil ceviz ve badem ağaçlarının da zirai dondan etkilendiğini kaydederek, “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan hasar tespit çalışmalarında, yüzde 70’in üzerinde bir hasar olduğu ifade edildi. Sadece kent merkezinde değil ilçelerimizde de don ile ilgili zarar tespitleri yapıldı. Talebimiz, çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesidir, acilen desteklenmesidir” dedi.
“KAYISI DA MALİYETLER ÇOK YÜKSEK”
Kayısının emeğinin ve girdi maliyetlerinin yüksek olduğuna işaret eden Alan; “Yaşanan don hadiseleri nedeniyle Malatyalı üreticilerimiz büyük sıkıntı yaşıyor. Kayısı meyvesi çok kolay yetişmiyor, girdi maliyetleri çok yüksek. Gübre, ilaç, emek ve işgücü, mazot maliyetlerini hesapladığımızda kayısının dekar maliyeti bin lirayı aşmaktadır. Malatya merkez, ilçe ve kayısı yetiştiren çevre illerde hasarın ne boyutta olduğu ortadadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Malatya’da meydana gelen zarar nedeniyle üreticilerimizin mağduriyetini giderecek desteği vermesini istiyoruz” diye konuştu.
“CUMHURBAŞKANIMIZIN YANIMIZDA OLMASINI İSTİYORUZ”
Alan, kayısının Malatya ekonomisinin can damarı olduğunu kaydederek, kayısı yetiştiriciliğinin yok olmaması için desteğin şart olduğunu ifade eden Mehmet Nuri Alan; “Cumhurbaşkanımız her zaman üreticinin, çiftçinin ve köylünün yanında yer almıştır. Cumhurbaşkanımız, üst üste 4 yıldır zirai dondan etkilenen Malatya çiftçimizin bir kez daha yanında olmasını istiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Malatya Milletvekillerimizin konuyla yakından ilgilendiklerini biliyoruz. Ancak kayısının yok olmaması içinde desteklerini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
“HASAR TESPİTLERİ TİTİZLİKLE YAPILSIN”
“Kayısı, sofradaki ekmeğimizdir” diyen Alan; “Dünya kayısı başkenti’ olarak adlandırılan Malatya’nın kayısı ürününü kaybetmek istemediğini, bu nedenle de çiftçilerin desteğe ihtiyacının olduğunu ifade ediyoruz. Kayısı bizim emeğimiz, alın terimizdir. Biz, alın terimizi kaybetmek istemiyoruz. Kayısı, Malatya’nın tek geçim kaynağı. Kayısı kaybetmek istemiyoruz. Büyük miktarda hasar var ve çiftçiye destek verilmesi şart. Yüzde 80’lere varan bir hasar mevcut. Bazı yerlerde yüzde 90’a, yüzde 100’e varan hasar söz konusu. Mevcut kayısı yüzde 80-90 oranında yok oldu. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün hasar tespit çalışmalarını titizlikle ve ivedilikle yapmasını istiyoruz” diye belirtti.
Alan, herkesin kayısıya sahip çıkması gerektiğini de sözlerine ekleyerek, destek sağlanmaması halinde çiftçilerin zor durumda kalacaklarını, bu nedenle kısa sürede çözüm bulunup, destek verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Gündem, 21 Nisan 2022 10:53
Yorumlar (0)
“Doğru Fermentasyon Sağlık Getirir” Uzmandan Doğal Probiyotik Önerileri
Hazır Beton Endeksi Aralık Ayı Raporu Açıklandı!
Göz Hastalıkları Uzmanı Bilgi Verdi: KERATOKONUSA ÇAPRAZ BAĞLAMA TEDAVİSİ
Pirinç ile Yapabileceğiniz 3 Yaratıcı Tarif
Malatya’da Ruhsatsız Silah Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı
Başkan Er’den Vurgu: “Sosyal ve Kültürel Hayat Şehri Ayağa Kaldırır”
Büyükşehir Belediyesi Ekipleri 7/24 Görev Başında
U.S. Polo Assn., St. Moritz’in Resmi Forma ve Giyim Sponsoru Oldu
Keskin’ten Net Mesaj: “Sadece Esnaf ve Malatya Halkına Güveniyoruz”
Malatya Yeşilyurt’ta 3.6 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi
Meşher’in Hikâye İstanbul’da Geçiyor sergisini ziyaret etmek için son günler
Kale’de Altyapıya Güçlü Dokunuş: MASKİ’den 81,9 Milyon TL
Depremin Ardından Güçlü Adımlar: Su Altyapısı Yenileniyor
Battalgazi’de Miraç Kandili Programı Düzenlenecek
Soğuk Günlerde Sıcak Buluşma: Yeşilyurt’ta El Sanatları Kursları
Vali Seddar Yavuz Başkanlığında Afet Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi
Yoğun Kar Yağışı Nedeniyle Eğitim Kurumlarında 1 Gün Ara
Mesut İnce, Minibüsçüler Odası Başkanlığı Seçimini Açık Farkla Kazandı
Akçadağ Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Fatih Şahin, 1 Oy Farkla Güven Tazeledi
10 Ocak’ta Basına Vefa: Ali Karakuş’tan Ziyaret
Ev Alırken, Zemine de Dikkat Edilmeli...
Uyuşturucu Tacirlerine Geçit Yok: Sokak Satıcısına Darbe
Gelecek Partisi İl Başkanı Bedri Aslan’dan Basına Anlamlı Ziyaret
Gazeteciler Günü’nde Sadece Kutlama Değil, Çözüm Odaklı Ziyaret
ŞEVKET KESKİN GÜVEN TAZELEDİ
Yeşilyurtspor’da Yeni Dönem: Güçlü Yapılanma, Büyük Hedefler
Karla Mücadele Seferberliği: 107 Mahallede 2 Bin 475 Kilometre Yol Ulaşıma Açıldı
Vali Seddar Yavuz’un 10 Ocak İdareciler Günü Mesajı
Narkotik Ekiplerinden Sokak Satıcılarına Darbe: Çok Sayıda Uyuşturucu Madde Ele Geçirildi
Göçmen: Basın Özgürlüğü Olmadan Demokrasi Olmaz
İŞ İNSANI MUSTAFA KILIÇ’TAN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI
Ali Aslan: “Basın Özgürlüğü Demokrasinin Vazgeçilmezidir.
İZDO, 3'üncü Yaş Üniversitesi Öğrencilerini Bilgilendirdi
Kış Depresyonuna Dikkat: Uzmanlardan Mevsimsel Duygu Durumu Bozukluğu Uyarısı
Vali Seddar Yavuz Başkanlığında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 1. Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi
MAGİNDER Başkanı Karademir’den Yangın Bölgesine Ziyaret
Milletvekili Ölmeztoprak’tan Malatya’da Güvenlik Vurgusu: “Huzurun Teminatı Sizlersiniz”
Fuzuli Caddesi’nde Sahada İnceleme: Başkan Er’den “Dirençli Malatya” Vurgusu
Merkez ve İlçelerde Muhtarlık Tartışması: Hizmet mi, Gösteri mi?
