Yıldız’dan okulların ikinci dönem değerlendirmesi
Eğitim, 03 Şubat 2025 20:03
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, 2024-2025 yılı eğitim öğretim yılının ikinci döneminin başlamasından dolayı bir yazılı açıklama yaptı.
İl Başkanı Barış Yıldız’in yaptığı açıklamada.
2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ikinci yarısı bugün başlıyor. Maalesef bugün ihmalkârlık ve denetimsizlik yüzünden okullarda ikinci döneme başlayamayan 36 çocuğumuz var. Onlar yarıyıl tatilinde aileleriyle birlikte gittikleri Karataş’ta yanarak can verdiler. Yetkililerin sorumluluk almayı kabul etmediği ihmaller silsilesi yüzünden hayatını kaybeden 78 vatandaşımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ülkemize başsağlığı diliyoruz.
Bu felaketle birlikte okulların ve yurtların güvenliğini bir kez daha düşünmeliyiz. Defalarca uyardığımız rağmen hiçbir bedel ödenmemesi nedeniyle, okul kazaları, afetler, acil durumlar, iş güvenliği, trafik güvenliği, okul güvenliği ya da ulaşım güvenliği gibi konulardaki yetersizlikler çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin canına mal oluyor. Müfettişlik sisteminin tarafsız edilmesiyle birlikte okullarımız yeterince denetlenmiyor.
Çocuklar için en güvenli alanlardan biri olması gereken okullar, maalesef birçok kaza, yaralanma, şiddet ve ölüme sahne oluyor. Öyle ki, 2 Eylül’de birinci sınıfa başlayacak olan Miray Aslan çocuğumuz okul bahçesinde yaşadığı trafik kazasında hayatını kaybetti. 5 Kasım’da Mehmet Eren Parlak arkadaşları tarafından okulda tacize uğrayarak öldürüldü. Şube Tutan öğretmenimiz iş güvenliği ve yeterli personel olmadığı, İbrahim Oktugan öğretmenimiz ise okul güvenliği olmadığı için hayatını kaybetti.
Bu hafta aynı zamanda 6 Şubat Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinin ikinci yılı dönümü. Buradan bir kez daha depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ülkemize başsağlığı diliyoruz. Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen bölgede yaşayan yurttaşlarımızın, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin sorunları çözülmedi. Hükümet bir yıl içinde evlere yerleşilecek sözü tutmadı, takılan dört bin halka konteyner kentlerde yaşıyor. Yetmezmiş gibi, burada yaşayan öğretmenlerimizin borç yüzünden elektrikleri kesildi.
Depremde sağlam kalan okullar, kamu kurumları tarafından kullanılmaya devam etti, bu da imkânsızlıklar içerisinde sınırlı yere çalışan eğitim, birleşmiş okullarda daha da zora soktu. Enkaz kaldırma çalışmaları sonlandırılmadan çocuklarımızın okullara dönmesi kabul edilemez. Çocuklarımızın eğitim hakkına saygımız yok, yıkık dökük okullarda sorunu halı altına süpürdük. Bunun gibi nice ucuz olaylarla yeni yarıyıl sürece dair hiçbir hazırlık bulunmuyor.
Geçtiğimiz dönem, çocuklar öğretmen açığı, temizlik personeli, kaynak yetersizliği, ulaşım sorunları, kısaca açımızın tüm paydaşlar ve ülkemiz için zorlaştıran şeyleri yaşadı. Okullar, ticari dükkan işletmeye uygun hale getirilirken, öğretmenlerimizin aldığı maaşlar eridi, çalışma şartları zorlaştı.
Öğretmenlerimizin, çocuklarımızın yaşadığı her türlü sorunu en başından beri dile getiriyoruz. Ancak güvenlik olmadan eğitim ve öğretim de değildir. Çocuklarımızı okuma ya da gitme tercihine varsayarsak ve MESEM’lerde teşvik hayata geçti.
19 milyon öğrencimiz ve 1,2 milyon öğretmenimiz bu sorunlarla karşı karşıyayken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, eğitim sistemimizin sorunlarını çözmek bir yana her geçen gün bir yeni sorun daha çıkarmakta ve hiçbir olumsuzlukta sorumluluk almayarak eğitim için beka sorunu olmaya devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanı’na sorumluluklarını ve çözülmeyi bekleyen sorunları bir kez daha hatırlatıyoruz:
1. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı verilen, pilot çalışması bile yapılmadan okullarda uygulanmaya başlanan öğretim programlarını geri çekin.
2. ÇEDES protokolü ile pedagojik formasyonu olmayan kişilerin okullara girmesini, çocuklarımızı okul dışında etkinlikler yaptırmasını engelleyin.
3. Çocuklarımızın okullarda temiz içme suyuna erişimini sağlayın. Bir öğün ücretsiz okul yemeği verin. Kantinlerde satılan yiyecekleri ve fiyatlarını kontrol altına alın.
4. Asgari ücretin altında, yarı zamanlı çalışmak zorunda bırakılan temizlik personeli ile okulları temizleyemezsiniz. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği için kadrolu temizlik personeli ataması yapın.
5. Çocuklarımız ve öğretmenlerimizin okullardaki güvenliğini sağlayın. Her okula bir güvenlik görevlisi görevlendirin.
6. Çocuklarımızın ucuz işgücü olarak kullanıldığı, yaralandığı ve öldüğü MESEM programına son verin.
7. Birleştirilmiş okul uygulaması ve ikili eğitim yüzünden çocuklarımız hem ders saatlerinden kayıp yaşıyor hem de karanlıkta okula gidip gelmek zorunda kalıyor. İkili eğitimi sonlandırın, tüm okullarda tam gün eğitime geçilmesini sağlayın.
8. Kapatılan köy okulları yüzünden taşınmalı eğitimle mağdur olan çocuklarımız, taşınmalı eğitim kapsamının darlığıyla yönetmelik değişikliğiyle bir kez daha mağdur edildi, yatılıda kalmaya mecbur bırakıldı. Her çocuğun okula güvenle ulaşmasını sağlayın, köy okullarını açın.
9. En az bir yıl okul öncesi eğitim her çocuk için zorunlu ve ücretsiz olmalıdır. Okul öncesi eğitime katkı payı uygulamasını kaldırın.
10. Devlet okullarında yaşanan sorunlar yüzünden özel okullara mecbur bırakılan velilere dayatılan fahiş ücretleri denetleyin, kontrol altına alın.
11. Özel okullarda emek sömüren, asgari ücrete çalıştırılan öğretmenlerimiz için taban maaş düzenlemesi yapın.
12. Engelli öğretmenlere, rehber öğretmenlere, KPSS mağduru öğretmenlere, mülakat mağduru öğretmenlere, depremzede öğretmenlere verdiğiniz sözleri yerine getirin. Gerçek ihtiyaç kadar kadrolu öğretmen ataması yapın.
13. Diplomasını almış öğretmenler yeniden aday statüsüne düşürülmemelidir. Milli Eğitim Akademisi adı verilen öğretmenlerin diplomasını çalma projesinden derhal vazgeçin.
2024-2025 Eğitim Öğretim Yılının ikinci dönemine başlarken çözülmeyi bekleyen bu ve benzeri çok sayıda sorun var ancak sorumluluk alan ve çözüm üreten yok. Cumhuriyet Halk Partisi olarak tüm çocuklarımızın laik, bilimsel, kamusal, parasız ve eşit eğitim hakkı için, hem görevde olan hem atama bekleyen öğretmenlerimizin hakları için, koşulların telafi eğitimi alabilmesine imkân sağlaması için, maddi ve manevi olarak yıpranan velilerimiz için çalışmaya ve mücadele etmeye, bu sorunları gündeme getirmeye, Bakanlığa görevi ve sorumluluklarını hatırlatmaya devam edeceğiz.
Tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize başarılı ve mutlu bir dönem dileriz.
Eğitim, 03 Şubat 2025 20:03
Yorumlar (0)

TSO heyeti Vali Seddar Yavuz ile bir araya geldi

Yeşilyurt İlçemiz Çavuşoğlu Mahallesi'nde İş Kazası

Kernek Mahallesi'nde Şüpheli Ölüm

Astigmat tedavisinde lazer dönemi

Galatasaray Divan Kurulu’nda Kadın Futbolu Vurgusu: “Görünmez Değil, Merkezde Olmalı”

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NDEN GENÇLERE YÖNELİK FARKINDALIK PANELİ!

Battalgazi Belediyesi’nden 29 Ekim’e Özel Futsal Turnuvası

BAŞKAN GEÇİT, “ANA ARI YETİŞTİRME” KURSUNU TAMAMLAYAN KURSİYERLERİ AĞIRLADI

BAŞKAN GEÇİT, MAHALLELERİ GEZEREK TALEPLERİ DİNLİYOR, ÇÖZÜM ÜRETİYOR

Sadıkoğlu: “Artan maliyetler istihdamı ve ihracatı olumsuz etkiliyor”

BATTALGAZİ BELEDİYESİ EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

BAKAN ERSOY, ARSLANTEPE KARŞILAMA MERKEZİ AÇILIŞINDA BATTALGAZİ BELEDİYESİ SERAMİK STANDINI ZİYARET ETTİ

16 SAATLİK PLANLI SU KESİNTİSİ

Başkan Sami Er himayesinde Gazze’ye yardım kampanyası başlatıldı.

KLASİK MERCEDES TUTKUNLARI SANAT SOKAĞI’NDA BULUŞTU

ÖZAL MAHALLESİ’NE 25 KİLOMETRE İÇME SUYU HATTI

ARSLANTEPE KARŞILAMA MERKEZİ VE “ARSLANTEPE’NİN IŞIĞINDA” SERGİSİ AÇILDI

MALATYA MENEKŞE SPOR KULÜBÜ

BAYAN VOLEYBOL NİCER HOTEL DEPLASMANDA HAKKARİ MAEMTAL TAKIMINI 3-0 KAZANDI...

MALATYA U18 FUTBOL LİGİ 3. HAFTA KARŞILAŞMALARI OYNANDI..

Paşaköşkü Mahallesi Üzerinde Zincirleme Trafik Kazası

Battalgazi İlçesiz Dabakhane Mahallesi'nde İş Kazası

MİSK'in Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Yeni Başkanı Belli Oldu

YILMAZ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

NEREDEN BULDUN VOHOP!!?

Okullarda Trafik Tedbirleri ve Okul Servis Araçlarının Denetimi

"Sonbahar, Leke Tedavisi İçin En Doğru Zaman”

Enocta Günü’nde Kurumsal Gelişimin Geleceği: Enocta Yetenek Zekası Platformu Tanıtıldı

Marble Systems Tureks, İtalya Cersaie ve Marmomac Fuarlarında İlgi Odağı Oldu

Battalgazi ilçesi Paşaköşkü Mahalesi’nde Zincirleme Trafik Kazası

BATTALGAZİ BELEDİYE MECLİSİ EKİM AYI İLK OTURUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sadıkoğlu: “İsrail insanlık düşmanı yüzünü bir kez daha göstermiştir”

Büyükşehir Belediyesi Aile ve Okul İş Birliğiyle Eğitim Seminerleri Başlattı.

4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ’NDE

HACIYUSUFLAR’A 1.780 METRE KANALİZASYON HATTI

MABESEM’DE YENİ DÖNEM KAYITLARI BAŞLADI

YEŞİLYURT BELEDİYE MECLİSİ EKİM AYI TOPLANTILARINA BAŞLADI
