Katarakt Ameliyatı Bunama Riskini Azaltabilir...
Sağlık, 12 Aralık 2025 10:15
Amerika'da yapılan yeniaraştırmalar katarakt ameliyatının, Alzheimer hastalığı vediğer bunama türlerinin riskini azaltabileceğini öne sürüyor.
Kaşkaloğlu Göz HastanesiKurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, Amerika'nın en prestijli tıpdergilerinden JAMAInternal Medicine'dayayınlanan araştırma sonucuna göre katarakt ameliyatı olanlarınileri yaşlarda bunama riskinin yüzde 29 daha düşük gözlendiğibilgisini verdi.
Prof.Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, “Yapılan araştırmaya göre teşhisanında demansı (bunama) olmayan 65 yaş ve üstü kataraktlı 3bin 038 erkek ve kadının bin 382'si katarakt ameliyatı geçirdive geri kalanı katarakt ameliyatı olmadı. Çalışmayakatılanları, on yıl boyunca takip eden araştırmacılar, kataraktameliyatı olanlarda demans riskinin, ameliyat olmayanlara göreyüzde 29 daha düşük olduğunu buldu. Araştırmacılarayrıca glokom (göz tansiyonu) ameliyatına da baktılar ancakglokom ameliyatının demans riski üzerinde hiçbir etkisiolmadığını saptadılar. Çalışma 2022 Ocak ayında JAMAInternal Medicine'da da yayınlandı. Bu sonuçlar kataraktameliyatının Alzheimer hastalığı ve bunamaya karşıkoruyabileceğini gösteren ilk çalışma da değil. Araştırmacılar,bozuk görmenin, beyine veri girişini azaltabildiğini ve bunun dabunama için bir risk faktörü olan beyin küçülmesine nedenolabildiğini öne sürüyor” dedi.
NÜFUSYAŞLANDIKÇA KATARAKT AMELİYATI DAHA ÇOK YAPILIYOR
Kataraktındünyada en çok gerçekleştirilen göz operasyonu olduğunusöyleyen Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, ülkemizde degiderek artan yaşlı nüfusa paralel olarak, bu ameliyatın daha çokyapıldığını dile getirdi.
İnsanlarınbulunduğu şehirde uzman hekimlere ulaşmalarının kolaylaştığınıanlatan Kaşkaloğlu, ülkemizde gerçekleştirilenkatarakt ameliyat oranının binde 2'lerden, binde 5 - 6seviyelerine yükseldiğini belirtti.
Eskiyeoranla teknoloji kullanımının çok yaygınlaştığını ve dahaiyi görme konusundaki talebin de ileri yaşlardaki insanlardaarttığını vurgulayan Mahmut Kaşkaloğlu, “Türkiye'de15 - 20 yıl öncesinde yılda 75 bin katarakt ameliyatyapılırken, nüfus o kadar artmamasına rağmen bu sayı yıllık500 bini geçti. Bunun iki nedeni var. Ülkemizde de insanların yaşortalaması giderek yükseldi ve doktora ulaşması kolaylaştı.Hastaların doktora hastalıklarıyla ilgili doğru bilgi vermelerionları doğru yönlendirmeleri gerekiyor. Son yıllardaki tıpalanındaki gelişmeyi de göz ardı etmemek lazım. Akıllı mercekolarak anılan merceklerle hastaların ameliyat sonrası eskisindende daha iyi görmeleri sağlanabiliyor. Ülkemizdeki hastanelerçevremizdeki ülkelere hatta Amerika'ya göre modern ve gelişmişolanaklara sahip. Bu tıp sektörü açısından gurur verici birdurum” ifadesini kullandı.
Sağlık, 12 Aralık 2025 10:15
Yorumlar (0)
Vali Yavuz: “Muharrem Ayı Birlik, Beraberlik ve Kardeşliğin Simgesidir.
Basın Özgürlüğü Kadar Basın Ahlakı da Önemlidir.
Orduzu Spor, Malatya Satranç Şampiyonu Oldu.
Ekranlar Büyütüyor, Hayat Küçülüyor: Kayıp Neslin Hikâyesi.
Dayanışmanın En Güzel Örneği: MİDİDER’den Anlamlı Organizasyon..
Kiras Hukuk Bürosu Görkemli Bir Törenle Hizmete Açıldı.
Unutulmadı, Unutturulmadı: Mehmet Turhan’ın Hatırası Hastanede Yaşıyor.
Kırkgöz Sahil Parkı Yaz Sezonuna Hazırlanıyor
Başkan Er: “Kültürel Yatırımlarımızla Malatya’nın Kimliğini Güçlendiriyoruz.
LGS Öncesi Kusursuz Organizasyon: Hazırlıklar Eksiksiz Tamamlandı.
Seddar Yavuz: “Gönüllü Kan Bağışçıları İnsanlığın Sessiz Kahramanlarıdır.
Vali Seddar Yavuz’un Katılımıyla Hacı Hüseyin Kölük Camii İbadete Açıldı.
Başkan Erhan Cengiz: “Kuluncak’ın Geleceğini Birlikte İnşa Ediyoruz.
Yeşilyurt Mesleki Eğitim ve Yaşam Merkezi’nde İstihdama Giden Yol Açılıyor
Başkan Geçit’ten Genç Sporculara Destek: Alt Yapı Seçmelerini Yerinde İnceledi.
Selçuklu Mahallesi’nde Asfalt Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor.
MALATYA'DA HUZURLU SOKAKLAR UYGULAMASI: 3 BİN 974 KİŞİ SORGULANDI.
Uluslararası Başarıya İmza Atan İran Yapımı Film Türk İzleyicisiyle Buluşacak.
Yeniden Refah Heyetinden Yerel Basına Destek Ziyareti.
Kalça ve Diz Protezinde Robotik Cerrahi Yaygınlaşıyor.
Battalgazi’de Türküler Yarıştı, Şampiyonlar Ödüllerine Kavuştu.
Malatya’nın Geleceğine Yön Verecek Kararlar İçin Meclis Toplandı.
Büyükler Pazar Görsün Etkinliğinin Geliri Yetimler Kervanı’na Aktarıldı.
Türk Kanser Derneği’nden Yaz Aylarında Beslenme Uyarısı.
Muhtarlarla Bir Araya Gelen Başkan Er: Çözüm Odaklı Yönetim.
Malatya’da Feci Motosiklet Kazası: Genç Sürücü Hayatını Kaybetti.
Üniversite Açıldı Ama Öğrenci Barınacak Yer Bulamadı.
Başkan Geçit’ten Hizmet Mesajı: “Yeşilyurt İçin Durmadan Çalışıyoruz.
Türk Halk Müziğinin En Güçlü Sesleri Battalgazi’de Sahne Alıyor.
MALATYA’DA TEK YÜREK OLUNACAK: DEV EKRAN KURULUYOR.
Farklı Kültürler Aynı Sergide Buluştu.
MALATYA’DA KİLİTLENEN TRAFİĞE RADİKAL ÇÖZÜM.
MALATYA’DA KORKUTAN DEPREM: AKÇADAĞ’DA GECE YARISI SARSINTISI.
AKÇADAĞ HALKI: “EMEĞİ OLAN İŞÇİ, POZU VEREN SİYASETÇİ.
Gençler İçin Dijital Eğitim ve Kariyer Fırsatı.
KURŞUNLU’DA MODERN ALTYAPI HAMLESİ.
TARIM İŞÇİLERİNE KONFORLU YAŞAM: MALATYA’DA YENİ PROJE.
PANKREAS KANSERİNDE UMUT VEREN GELİŞME.
Yeşilyurt’ta Geleceğe Nefes Olanlara Ödül Verildi.
