İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı Vali Seddar Yavuz Başkanlığında Yapıldı
Gündem, 18 Şubat 2025 08:57
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısı Vali Seddar Yavuz Başkanlığında gerçekleştirildi.
Malatya Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan toplantıya, Vali Yavuz, Baro Başkanı Av. Onur Demez, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, ilgili kurum müdürleri, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ilgili birim müdürleri, Hayvanları Koruma Derneği Başkanı, Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve basın mensupları katıldı.
Toplantı başlangıcında Hayvanların Korunmasının önemine değinen Vali Yavuz, “2 Ağustos 2024 tarihinde yapılan yasal düzenleme ile 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklikler yapılmış, özellikle sahipsiz köpekler için yeni bir çözüm anlayışı benimsenmiştir. Buna göre "Yakala, Kısırlaştır, Barınakta Tut, Sahiplendir" yöntemi esas alınmıştır. Bu düzenleme sayesinde sahipsiz köpeklerin sokakta başıboş kalmasının önüne geçilecek ve sahiplendirilmesi sağlanacaktır. Yeni yasa; belediyelere, hayvan sahiplerine ve kamu kuruluşlarına önemli sorumluluklar getirmektedir.
Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikleri içeren 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, sahipsiz hayvanların refahını artırmaya yönelik düzenlemeler getirilmiş ve uygulama detaylandırılmıştır. Bu çerçevede hazırlanan yönetmelik, 13 Aralık 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Yönetmelik, sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolü konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı, yerel yönetimler, hayvanları koruma kurulları ve ilgili diğer kurumların görevlerini belirlemektedir. Aynı zamanda evcil hayvan sahiplenme şartları ile hayvan sahiplerinin görev ve sorumluluklarını da düzenlemektedir.
İl Hayvanları Koruma Kurulları, il sınırları içinde sahipsiz hayvanların popülasyon kontrolüyle ilgili tüm işleri takip etmek, barınaklardan sahiplenilecek hayvan sayısını belirlemek, yetkili mercilerin görev dağılımını yapmak ve hayvan bakım evleri ile doğal yaşam alanlarının kapasitesini değerlendirmekle yükümlüdür. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüklerine ise hayvan bakımevleri, doğal yaşam alanları ve özel hayvan yaşam evlerinin çalışma izinlerini düzenleme ve kanun hükümlerini uygulama görevi verilmiştir.
Yerel yönetimlerin sorumlulukları daha açık bir şekilde tanımlanmıştır. İl özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, büyükşehir ilçe belediyeleri, il belediyeleri, diğer ilçe ve belde belediyelerinin görevli olduğu belirtilmiştir. Sahipsiz hayvanların insan ve hayvan sağlığı için tehdit oluşturması durumunda, bulaşıcı ve tedavi edilemeyen hastalık taşıyan veya sahiplenilmesi yasak olan hayvanlar için Kanun’un 13. maddesi hükümleri uygulanacaktır.
Tarım ve Orman Bakanlığı, sahipsiz hayvanlarla ilgili yürütülecek iş ve işlemlere mali destek sağlayacak ve teşvik mekanizmaları oluşturacaktır. Nüfusu 25.000’in üzerinde olan belediyeler, bütçelerinin binde 5’ini sahipsiz hayvanların bakımı için ayırmakla yükümlüdür. İl Hayvanları Koruma Kurulu tarafından, bir bölgedeki sahipsiz hayvan popülasyonu kontrol altına alındığına karar verilinceye kadar, bu bütçenin hayvan bakımevi ve doğal yaşam alanlarının yapımına ayrılması zorunlu hale getirilmiştir.
Yeni düzenlemeyle benimsenen “Yakala, Kısırlaştır, Barınakta Tut, Sahiplendir” yöntemi doğrultusunda, belediyeler tarafından rehabilite edilen hayvanların refahı gözetilecek, doğal yaşam alanları oluşturulacak ve hayvan bakımevlerinin standartları belirlenmiştir.
Ayrıca, herhangi bir nedenle sahiplendiği hayvana bakamayacak durumda olan vatandaşlar için de bir çözüm getirilmiş; bu hayvanların sokağa bırakılmak yerine bakım şartları yönetmeliklerle belirlenmiş barınaklara teslim edilmesi sağlanmıştır. Böylece, yerel yönetimlere hayvan bakımevlerinin sağlıklı koşullarda hizmet vermesi için bütçe ayırma zorunluluğu getirilmiştir. Amaç, sahipsiz hayvanların sağlıklı koşullarda yaşamalarını ve sahiplendirilmelerini sağlamaktır.
Hepimizin bildiği gibi sahipsiz hayvanların kontrolsüz artışı, kamu sağlığı açısından ciddi riskler doğurmaktadır. Özellikle çocuklarımızı ve yaşlılarımızı korumak adına popülasyon kontrolü büyük önem taşımaktadır. Bu yasal düzenleme, toplum sağlığını güvence altına almak için atılmış önemli bir adımdır.
Ayrıca, bu konuda açılan idari davalarda, eğer bir sahipsiz hayvanın saldırısı sonucu bir vatandaş hayatını kaybederse, belediye başkanları ve ilçe yöneticileri hukuki sorumluluk altına girmektedir. Bu nedenle, her vatandaşımızın güvenliği bizim için önceliklidir. Aynı zamanda, hayvan refahını gözeten bir anlayışla hareket edilmesi gerektiğini vurgulamak istiyorum.
Sokaklardaki hayvanların düzenli beslenmesi, sağlık hizmetlerinden yararlanması imkânsız hale gelmektedir. Bu da aslında hayvanlara iyilik yapmak değil, onları çaresiz bırakmak anlamına gelmektedir. Bu nedenle, Valiliğimiz ve İl Hayvanları Koruma Kurulu olarak bu konuyu detaylı bir şekilde ele alacağız. Şehrimizde her çocuğumuzun ve vatandaşımızın güvenle dolaşmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alacağız.
Bu hukuki düzenlemeyi bir kez daha detaylı bir şekilde açıklayacağız ve tüm belediyeler, özellikle nüfusu 25 binin üzerindeki belediyeler, sorumluluklarını yerine getirme konusunda uyarılacaktır. Gerekli tedbirleri almayan belediyeler hakkında yasal işlemler süratle gerçekleştirilecektir.
Çocuklarımızın, gençlerimizin ve tüm vatandaşlarımızın güvenle sokakta yürüyebileceği bir ortam oluşturmak için hep birlikte çalışacağımıza inanıyorum. Bu düzenleme çıkmadan önce de bu konuya dair çeşitli projeler yürüttüm ve geçmiş çalışmalarımda sahipsiz hayvanlarla ilgili çözümler üretmek için faaliyetlere katıldım.” dedi.
Toplantı, ilgili kurum temsilcilerinin yaptıkları çalışmalar hakkında kurul üyelerini bilgilendirmeleriyle devam etti. Belediye mücavir alanı dışındaki sahipsiz hayvanlar hakkındaki şikâyetlerin ve kurumlar arası koordinasyonun değerlendirildiği toplantıda, tehlike arz eden hayvanlar ile ilgili 5199 sayılı kanun çerçevesinde yapılacak iş ve işlemler görüşüldü.
Toplantıda; Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılarak 12 Aralık 2024 tarih ve 32751 sayılı Resmî Gazete’de yürürlüğe giren Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliğine ilişkin bilgilendirmeler yapıldı.
Gündemde bulunan maddelerin görüşüldüğü toplantıda, ilgili kurum temsilcileri tarafından yapılan çalışmaların anlatıldığı sunumlar ve değerlendirmelerin yapılmasıyla sona erdi.
Gündem, 18 Şubat 2025 08:57
Yorumlar (0)
Hayırlı Günler Komşum” Ziyaretlerinde Dikkat Çeken Eksiklik
NARKOTİKTEN ‘TORBACI’ OPERASYONU: 2 İKAMET, 2 ARAÇ VE 6 ŞAHSA ŞAFAK BASKINI
Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı
Kadın Kolları’nda Çalışma Disiplini ve “Bankamatik Personeli” Tartışmaları Gündemde
Boğaziçi Üniversitesi Küresel Bir Projeye İmza Atıyor
Aranan Şahıslara Şafak Operasyonu: Çok Sayıda Gözaltı
Radyasyon Onkolojisinde Farkındalık Seferberliği: Üç Büyük İlde Etkinlikler Düzenlendi
Yeşilyurt’ta Söz Verilen Yatırımlar Teker Teker Hayata Geçiyor
Büyükşehir Belediyesinden Malatya’ya 2,5 milyarlık spor tesisi
Şehir İçinde Seyreden Beton Mikserleri Vatandaşın Kâbusu Oldu
Büyükşehir Meclisi Kasım Ayı 5. Birleşiminde Gündem Maddeleri Görüşüldü
MOTAŞ’a Yeni Şoför Alımı: Başvurular İstihdam Merkezi Üzerinden Başladı
Palladium Ataşehir'den Şehir Stresine Çözüm: AVM'de Wellness Dönemi
Musluktan Akan Su, Göründüğü Kadar Temiz Olmayabilir!
Estetikte Yeni Trend; Yapay Yüzler Dönemi Bitiyor
Erkunt Traktör’den Çiftçiye Destek: EURO5 eCapra Motora 5 Yıl Garanti
Başkan Geçit’in Vaadi Gerçekleşti: Meslek Edindirme Akademisi Tamamlandı
Vatandaşın Yanında: Battalgazi Belediyesi 30 Milyon TL’lik Yardımda Bulundu.
AĞBABA ADALET BAKANLIĞI BÜTÇESİNDE KONUŞTU
BAŞKAN ER: “HAFRİYAT ALANI MALATYA’NIN YENİ CAZİBE MERKEZİNE DÖNÜŞECEK”
Ölmeztoprak’tan Saha, Şifa ve Vefa Mesaisi: Muhtarlarla İstişare, Hastanede Umut, Öğretmenler Günü’nde Anlamlı Buluşma”
Akşam Saatlerinde Trafik Kazası: Yaralanmalı ve Maddi Hasarlı Çarpışma
AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Abdurrahman Babacan’dan “Terörsüz Türkiye” Vizyonu: Önemli Açıklamalar
Malatya’da Suç Çetelerine Darbe: Eş Zamanlı Operasyonda Çok Sayıda Gözaltı
GOLDEN GLOBAL MÜŞTERİLERİNE ÇOKLU HESAP YÖNETİMİ İMKANI SUNUYOR
BAŞKAN GEÇİT, “7 BİN 300 ÖĞRENCİYE SIFIR ATIK EĞİTİMİ VERDİK”
BATTALGAZİ’DE 3 BANT BİLARDO TURNUVASI SONA ERDİ
AĞBABA, “MİLLET PERİŞAN SAYIN BAKAN”
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden ağaçlandırma seferberliği
BAŞKAN ER, “ÖĞRETMENLERİMİZ TOPLUMUN YENİDEN İNŞASINDA EN BÜYÜK PAYA SAHİPTİR”
MAGİNDER Dost Meclisi’nin Bu Ayki Konuğu Prof. Dr. Hasan Pekdemir Oldu
KADINA ŞİDDET: TOPLUMUN YÜZÜNE ÇALINAN EN BÜYÜK LEKE
Kalıcı Makyajın Ciltte Etkisi: Farklı Etnik Kökenlerde Nelere Dikkat Etmeli?
Vali Seddar Yavuz’un 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Mesajı
ARGUVAN DOĞALGAZA KAVUŞUYOR
Başkan Sadıkoğlu: “Mücbir Sebep hali devam etmeli”
BAŞKAN GEÇİT, EĞİTİMİN KAHRAMANLARINI UNUTMADI!
BAŞKAN GEÇİT, “ÖĞRETMENLERİMİZİN ÖZVERİ VE GAYRETİ HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜZERİNDEDİR”
ATATÜRK (KIŞLA) VE İNÖNÜ CADDESİ GEÇİCİ OLARAK TRAFİĞE KAPATILACAKTIR
