Malatya Basını: Birlik Değil, Çekişme İçinde!
Gündem, 13 Kasım 2025 13:40
Dernekler ayrı bir cephe, cemiyetler ayrı bir yol tutmuş. Mali kayıtlar karışık, vergisini veren az, düzen yok. Mikrofon çok ama ses dağınık.Malatya basını bugün, hiçbir dönemde olmadığı kadar dağınık, kutuplaşmış ve güvensiz bir tablo sergiliyor. Aynı şehrin haberini yapan, aynı halka seslenen gazeteciler artık birbirine rakip değil, birbirinin düşmanı gibi davranıyor. Her dernek ayrı bir cephe açmış, her cemiyet kendi küçük çevresini kurmuş. Ortada halkın sesi olması gereken güçlü bir medya değil, kişisel hesapların çatıştığı bir alan var.
“Malatya basını neden ciddiye alınmıyor?” sorusu gündeme geliyor. Cevap aslında ortada: Çünkü Malatya basını kendi içinde bölünmüş durumda. Kimi basın kuruluşu “ben” merkezli yayın yapıyor, kimisi birilerinin gölgesinde hareket ediyor. Gerçek habercilik yerine, çıkar ilişkileri, kişisel kavgalar ve görünürlük yarışları ön plana çıkıyor. Sonra da “Malatya basını neden ciddiye alınmıyor?” sorusu gündeme geliyor. Cevap aslında ortada: Çünkü Malatya basını kendi içinde bölünmüş durumda.
Eleştiri kültürü yok, dayanışma yok, ortak bir duruş yok. Gazeteciler birbirini destekleyeceğine, birbirini itibarsızlaştırmaya çalışıyor. Oysa güçlü bir şehir, güçlü ve bağımsız bir basınla ayakta durur. Halkın sesi olmak, menfaatin değil, gerçeğin yanında durmakla mümkündür.
Cemiyetler ve Dernekler arasında bitmeyen çekişmeler, Ancak eksik olan, doğrulanamayan kritik bilgiler
Üyelik sayıları: MGC’nin kaç üyesi var? Diğer basın derneklerinde ve cemiyetlerde üye sayıları ne? Bu rakamlar bulunamadı.
Üyelerin mesleki statüsü: Üyeler gerçekten gazeteci mi? “Basın mensubu” olarak tescil edilmişler mi? Basın kartı vs almışlar mı?
Mali kayıt ve denetim: Derneklerin maliye kayıtları, muhasebe defterleri düzgün tutuluyor mu? Denetim yapılmış mı?
Vergi ödeme bilgiler: Basın mensuplarının veya bu derneklerin üyelerinin vergilerini düzenli verip vermediği yönelik veriler yok.
Derneklerin mali denetim raporları, yıllık faaliyet raporları incelenebilir.
basın derneklerinin kişisel m
MGC ve diğer basın derneklerinden son üyelik listesi, üyelik koşulları, denetim raporları talep edilebilir.
Üyelerin kaçının vergi mükellefi olduğunu, gelir vergisi/serbest meslek kapsamında olup olmadığına dair saha araştırması yapılabilir.
Üyelerin mesleki statüsü: Üyeler gerçekten gazeteci mi? “Basın mensubu” olarak tescil edilmişler mi? Basın kartı vs almışlar mı?
Mali kayıt ve denetim: Derneklerin maliye kayıtları, muhasebe defterleri düzgün tutuluyor mu? Denetim yapılmış mı?
Derneklerin mali denetim raporları, yıllık faaliyet raporları incelenebilir.enfaatlerle yönlendirilmesi, Malatya basınını zayıflatıyor. Basın, birlik oldukça güçlenir; ama burada tam tersi bir tablo var. Eleştiriler çok, icraat yok. Herkes birbirine dil uzatıyor, ama kimse aynaya bakmıyor. Asıl sorun dışarıda değil, içeride!
Eleştiri kültürü yok, dayanışma yok, ortak bir duruş yok. Gazeteciler birbirini destekleyeceğine, birbirini itibarsızlaştırmaya çalışıyor. Oysa güçlü bir şehir, güçlü ve bağımsız bir basınla ayakta durur. Halkın sesi olmak, menfaatin değil, gerçeğin yanında durmakla mümkündür.
Birçok basın derneği ve cemiyetin maliye kaydı bile bulunmuyor. Vergisini düzenli ödeyen, muhasebesi şeffaf olan kurum sayısı yok denecek kadar az. Kimi farklı kurumlar üzerinden kod alıp yayın yapıyor, kimi kendi adına bile resmi kayıt tutmuyor. Basın kuruluşu diye görünen birçok yerin muhasebecisi yok, defteri yok, hesabı yok.
Peki sonra ne oluyor? Kayıt dışı çalışan bu yapılar, en çok bağıran, en çok eleştiren rolüne bürünüyor. Herkes “doğruyu ben söylüyorum” havasında ama ortada ne etik duruş var ne de hesap verebilirlik. Kendi sistemini bile düzgün tutamayan bir basın, kime ne anlatabilir?
Dernekler birbirini hedef alıyor, cemiyetler arasındaki çekişmeler büyüyor. Toplantılarda bile birlikten çok laf yarışı yaşanıyor. Oysa basın, bir şehrin aynasıdır. Ama Malatya’da o ayna toz içinde. Herkes başkasının açığını arıyor, kimse kendi eksikliğine bakmıyor.
Basın gücü, kalemden değil, dürüstlükten gelir. Mali kaydı olmayan, vergisini vermeyen, muhasebesini gizleyen hiçbir kurum “ben gazeteciyim” diyemez. Yakında maliye kapıyı çaldığında kimlerin gerçekten basın, kimlerin sadece tabela olduğu ortaya çıkacak.
Malatya basını artık bu kısır döngüden çıkmalı. Gerçek gazetecilik; mikrofonla değil, vicdanla yapılır.
Kavga değil, birlik gerekiyor.
Çünkü unutmayalım:
Kayıt dışı basın, güven dışı basındır.
Haber Dilek Kiraz

Gündem, 13 Kasım 2025 13:40
Yorumlar (0)
Gençliğe Emanet Edilen Bağımsızlık Ruhu: 19 Mayıs.
Özgürlüğe Açılan Yolun Adı: 19 Mayıs.
Malatya’dan Anadolu’ya Uzanan Türkü Yolculuğu.
Malatya’da 19 Mayıs Coşkusu Satranç Turnuvasıyla Taçlandı.
Vali Seddar Yavuz: “19 Mayıs, Bağımsızlık Ruhunun Doğduğu Gündür.
Tekirdağ’da Hain Saldırı: Silahlı Kavga İhbarına Giden 2 Polis Şehit Oldu.
Malatya’da Hüseyin DOĞAN Dede İçin Gönülleri Buluşturan Anma.
Malatya’da Feci Kaza: Çatyol Kavşağı’nda İki Araç Çarpıştı, 1’i Ağır 2 Yaralı.
Bil Bakalım Yarışmasında Final Coşkusu Yaşandı
CASA Uçağı Şehitleri Dualarla Anıldı: 34 Kahraman Asker Unutulmadı.
Dilek Mahallesi’nde Trafik Kazası: Yaralı Vatandaş Hastaneye Kaldırıldı.
Malatya’da Zehir Tacirlerine Büyük Darbe: 83 Bin 380 Sentetik Hap Ele Geçirildi.
Prof. Dr. Ömer Faruk Şimşek: “Toplumsal stres arttıkça sabır eşiğimiz düşüyor.
Belediyelerde %33’ü Aşan Su Kayıpları, GRP Depo Dönüşümünü Zorunlu Kılıyor.
İzmirli Dişhekimleri “Toros Canavarı” Oyunuyla Tam Not Aldı
Uluslararası Başarılarıyla Tanınan Cansu Durkun, Endonezya 2026’da Organizasyon Ortağı ve Konuşmacı Olacak.
Vali Yavuz Müzeler Medeniyetimizin Hafızasıdır.
YEŞİLYURT’TA FİKİRLER YARIŞTI, KAZANAN İLETİŞİM OLDU.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Coşkusu Türkiye Genelinde Törenlerle.
Özel Bireyler İçin Özel Gün. Battalgazi'de Anlamlı Programı.
Çarşı Esnafına Güç Katacak Proje İçin Sahada İnceleme.
Eğitim ve Rekabet Bir Arada: Semt Konaklarında Bilgi Şöleni.
Ağbaba TBMM’de İktidara Yüklendi: ‘Saray Işıl Işıl, Vatandaş Karanlıkta.
İstanbul’da Doğdu, Malatya’ya Umut Oldu: Başkanlara Anlamlı Takdir.
Battalgazi’de Feci Kaza: Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti.
PÜTÜRGE’DE KAYALIKLARDAN DÜŞEN 80 YAŞINDAKİ KADIN KURTARILDI.
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma İçin Yeni Adımlar Atıyor.
Yıldız: Adalet ve Demokrasi İçin Mücadelemiz Sürecek.
Başkan Sami Er: “Malatya’yı Yeniden Ayağa Kaldırıyoruz.
Battalgazi Belediyesi’nden Trafiği Rahatlatacak Düzenleme.
Malatya’da Fuhuş Operasyonu: 4 Şüpheli Gözaltında, 8 Masaj Salonu Mühürlendi.
Göz Vakfı’nda Tarih ve Kültür Buluşması: Filateli Sergisi Büyük İlgi Gördü.
Kılıç: Çiftçi Üretimden Kopma Noktasına Geldi.
Başkan Er’den Yeşilyurtspor’a Destek Ziyareti.
Yunus Timlerinden Malatya’da Güvenlik Denetimi.
Polis Hırsızlık Şüphelisini Kıskıvrak Yakaladı.
Büyükşehir Meclisinde Başkan Er’den Hizmet ve Yatırım Vurgusu.
Fırat EDAŞ 2025 Performans Şampiyonlarını Belirledi.
Ağbaba’dan Çok Sert Tepki: ‘Mafya Düzeni Gibi!.
