Türk Mutfağı Haftası Malatya’da Çeşitli Etkinliklerle Kutlanıyor
Kültür Sanat, 21 Mayıs 2025 04:26
BAŞKAN ER “MALATYA MUTFAĞI SADE AMA DERİN BİR LEZZET GELENEĞİDİR”
Ülke genelinde her yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan Türk Mutfağı Haftası’nın bu yıl 4’üncüsü düzenleniyor.
Cumhurbaşkanlığı ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile 21-27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen ‘Türk Mutfağı Haftası’ etkinlikleri kapsamında Malatya Mövenpick Otelde toplantı gerçekleştirildi.
Günün anlam ve önemine dair düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, “Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde ve Cumhurbaşkanlığının himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle hayata geçirilen ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Haftası’ vesilesiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Türk Mutfağı kırsaldan saraya uzanan geleneksel yaratıcı yönünü yitirmeden gelişen sarayın çok kültürlü yapısıyla toplumun etnik çeşitliliğini harmanlayan kadim bir lezzet mirasıdır. Muazzam bir medeniyete hükmeden Osmanlılar yaşadıkları kültürü Anadolu halkıyla yoğurarak, büyük bir zenginlik oluşturmuşlardır. Bu zenginlik her dinden her kültürden insanın katkısıyla mutfağımıza yansımış, yemek adları ve tarifler özeline sadık kalınarak kuşaktan kuşağa aktarılmıştır. Malatya Mutfağı da köklerini binlerce yıllık Anadolu kültüründen alan, büyük ölçüde vejetaryen unsurlar barındıran, sade ama derin bir lezzet geleneğidir. Bulgur, soğan, tuz, su ve Malatya’ya özgü bir tat olan erik ekşisiyle hazırlanan sarmalar, dolmalar, köfteler maharetli ellerde adeta bir sanat eserine dönüşmektedir. Malatya’da kışa hazırlanmak mutfakla başlar. Yazın kaynatılan bulgur, kurutulan meyveler, yapılan pekmezler ve turşular geleneği yaşatma direncini ifade eder. Yörenin tarımsal yapısı bulgur, un, süt ürünleri ve eti mutfağın temel unsurları haline getirmiştir. Bu eşsiz mutfak kültürünü tanıtmak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin ortak görevidir. Bu toprakların bereketini, geçmişin mirasını ve geleceğe umutları taşıyan bir anlam kazanmasını diliyorum” dedi.
Malatya Valisi Seddar Yavuz ise Türk Mutfağının köklü bir tarihi olduğundan bahsederek, “Her yıl 21- 27 Mayıs tarihler arasında ülkemizde ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanan Türk Mutfağı Haftası’nın bu yıl 4’üncüsü düzenleniyor. Mutfak kültürümüzün yapı taşlarını oluşturan Türk Mutfağının klasik yemekleri aracılığıyla kültürler arası köprü kurmayı amaçlamaktayız. Özellikle ülkemizin 7 coğrafi bölgesi kendine özgü iklimi, tarımsal ürünleri ve kültürel geçmişiyle mutfağımıza zengin bir çeşitlilik kazandırmaktadır. Özellikle dünyada bulunan ve popüler yeme alışkanlığının yani fastfoodun dünyayı büyük ölçüde kasıp kavurduğu dönemde yerel lezzetlerin öne çıkması, fevkalade önem arz etmektedir. Tarih, kültür ve medeniyet şehri olan Malatya’nın zengin mutfağını tanıtılması da hepimiz açısından önemlidir. Bu vesileyle Türk Mutfağı Haftası nedeniyle düzenlenen programda büyük emeği geçen çok kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sami Er’e, ilçe belediye başkanlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarımız teşekkür ediyorum. İnşallah hep beraber daha güzel bir Malatya’da yaşayacağız, buluşacağız” dedi.
Düzenlenen toplantının ardından programa katılan davetliler hep birlikte Malatya mutfağına ait yemekler ve tatlılardan oluşan sergiyi gezdiler.
Kültür Sanat, 21 Mayıs 2025 04:26
Yorumlar (0)
Anahtar Parti Sahaya İndi, Vatandaş Sordu: Bunca Zamandır Neredeydiniz?.
Müzik artık ‘evrensel’ değil.
İletişim Sorunlarına Çözüm Aranan Konferans Yoğun Katılımla Gerçekleşti.
Yeşilyurt Belediyesi Çiftçinin Yanında: 300 Bin Sebze Fidesi Desteği.
Malatya’nın İçmesuyu Altyapısına Dev Yatırım
Başkan Er Muhtarlarla Bir Araya Geldi: Sorunlar Masaya Yatırıldı.
Akçadağ Esnafı Soruyor: Oda Başkanlığı Koltuk İçin mi, Esnaf İçin mi?.
MAGİNDER’den İnekpınarı İçin Çağrı: “Bu Doğal Değer Turizme Kazandırılsın”
Malatya’yı Dolu Vurdu, Ziraat Odaları Derin Uykuda!.
İMKON ve TOBB Toplantısında İnşaat Sektörünün Yol Haritası Çizildi.
Battalgazi’de Sahada Siyasetin Adı: Alper Gürsoy Vatandaşın Nabzını Tutuyor.
Baş Ağrılarına Karşı Etkili Önlem: Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirin.
Yeşilyurt’ta Nefes Kesen Mücadele: Ayak Tenisi Turnuvası Başladı
Baharda Gözlerinizi Ovuşturmak Kalıcı Hasara Yol Açabilir!.
İZDO Türk Sanat Müziği Korosu Ayakta Alkışlandı.
Su Deposu Seçiminde Kritik Uyarı: WRAS ve TSE Yoksa Tehlike Var.
Malatya’da Örnek Dayanışma: Büyükşehir Belediyesi ile Başsavcılık Güçlerini Birleştirdi.
Battalgazi’de Fikirler Yarıştı, Kazanan Gençlik Oldu.
Akçadağ’ın Değerli İsmi Mustafa Evin Hayatını Kaybetti.
Yeşilyurtspor’dan Gurur Veren Başarı: Play-Off’ta Bir Üst Tur Bileti Malatya’nın!.
Akçadağ’da Teşkilat Tartışması: Unvan Çok, Sahada Görünürlük Az İddiası.
Battalgazi’de Göztepe Mahallesi’ne Yeni Taziye Evi Kazandırıldı
Başkan Er, Dolu Felaketinin Vurduğu İlçelerde İncelemelerde Bulundu.
Yeşilyurt’ta Silahlı Yaralama Olayının Şüphelisi Kısa Sürede Yakalandı.
MONİLYA HASTALIĞI SONRASI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER.
Battalgazi’de Aileler Kıyasıya Yarıştı, Renkli Görüntüler Oluştu.
Yeşilyurt’ta Futbol Şöleni: Mini Dünya Kupası Başladı
Malatya’da Korkutan Deprem: Battalgazi Merkezli Sarsıntı Kentte Hissedildi.
Başkan Taşkın, Taziye Merkezinde Hizmet Kalitesini Değerlendirdi.
Narkotik Operasyonunda Yakalanan 5 Şüpheli Tutuklandı.
Malatya’da Dolu Yağışı Sonrası Yetkililerden Basın Açıklaması.
MALATYA SATRANÇ EMEKTARLAR İL BİRİNCİLİĞİ TAMAMLANDI.
Arapgir Derbisinde Kazanan Çıkmadı: 2-2.
Hekimhan Girmana Belediyespor BAL Ligi’ne Yükseldi.
Malatya U-15 Gençler Futbol Ligi’nde Şampiyon Fenerspor Oldu.
Malatya’da Dolu Felaketi: Kayısı Bahçelerinde Büyük Hasar, Üretici Endişeli.
Sağlığa Sessiz Kahramanlar: Eczane Teknisyenlerinin Anlamlı Günü.
Malatya’da Zehir Tacirlerine Darbe: 5 Şüpheli Gözaltında.
Akçadağ’da Ağlayan Gelinler Açtı, Doğaseverler Bölgeye Akın Etti.
