"Sonbahar, Leke Tedavisi İçin En Doğru Zaman”
Sağlık, 02 Ekim 2025 21:03
Yazın bıraktığı lekelerden kurtulmak için uzmanlar sonbaharı işaret ediyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Babür Süer, “Sonbaharda başlanan leke tedavileri, hem daha güvenli oluyor, hem de daha kalıcı sonuçlar veriyor” diyor.
Güneş Lekeleri Kendiliğinden Geçmeyebilir
Güneşin dik açıyla geldiği yaz aylarında ciltte en sık görülen sorunlardan biri güneş lekeleri. Bazen lekeler zamanla hafifleyebilir, ancak çoğu zaman ciltte uzun süre kalıcı hale gelir. Dermatologlara göre, bu lekelerle mücadele için en uygun dönem sonbahardır. Daha düşük UV maruziyeti ve cildin yenilenme kapasitesinin artması, tedavi sürecini hem güvenli hem de etkili hale getirir.
Dermatologların Uyguladığı Profesyonel Yöntemler
? Lazer tedavileri: Dermatoloji kliniklerinde uygulanan farklı lazer sistemleri, ciltteki pigmenti hedefleyerek lekelerin görünümünü azaltabiliyor. Hangi lazer yönteminin uygun olduğuna cildin yapısına ve lekenin derinliğine göre hekim karar veriyor.
? Kimyasal peeling: Özel solüsyonlarla yapılan peeling uygulamaları, cildin üst tabakasını kontrollü şekilde soyarak lekeleri açıyor. Kaç seans gerektiği cildin ihtiyacına göre belirleniyor.
? Mezoterapi ve PRP: Vitamin, mineral ve antioksidan kokteylleriyle yapılan mezoterapi, hastanın kendi kanından elde edilen plazmanın (PRP) uygulanmasıyla kombine edildiğinde cildin yenilenme sürecini destekleyebiliyor.
? Reçeteli ilaçlar: Dermatologların uygun gördüğü bazı leke karşıtı kremler, haplar ve bazen enjeksiyonlar; tedavinin öncesinde cildi hazırlamak ve sonrasında sonucu korumak için önemli bir tamamlayıcı oluyor. Bu ürünlerin içerikleri ve dozları mutlaka hekim tarafından kişiye özel planlanıyor.
Dr. Süer, “Bu ilaçlar her hastada aynı etkiyi göstermeyebilir, bu yüzden kişiye özel tedavi planı çok önemlidir. Kontrolsüz kullanım ise cildi daha da lekeleyebilir” uyarısında bulundu.
Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
? Güneşten korunma: Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAD), ciltte çok yaygın görülen leke problemlerinden korunmada ilk adımın günlük geniş spektrumlu en az SPF30 güneş kremi kullanmak olduğunu vurguluyor.
? Cildi nemlendirmek: Sonbaharda kuruyan cilt, lekeleri daha belirgin hale getirebiliyor. Hyalüronik asit ve seramid içeren nemlendiriciler öneriliyor.
? Antioksidan desteği: FDA onaylı C vitamini serumları ve E vitamini içeren ürünler, tedavi sonrası onarımı hızlandırıyor.
? Evde yanlış uygulamalardan kaçınmak: Limon, karbonat gibi bilinçsiz denemeler, dermatologlara göre cildi tahriş edip yeni lekeler oluşturabiliyor.
Kalıcı Etki İçin Disiplin Şart
Sonbahar, sadece doğanın değil, cildin de yenilenme mevsimi. Uzmanlar, tedavilerin mutlaka hekim kontrolünde planlanması ve günlük bakım disiplininin aksatılmaması gerektiğini vurguluyor.
Dr. Babür Süer, “Leke tedavisi bazen zordur ve sabır ister. Doğru yöntem ve düzenli bakım bir araya geldiğinde, sonbaharda başlayan tedaviler ilkbaharda gözle görülür sonuçlar verebilir” dedi.
Sağlık, 02 Ekim 2025 21:03
Yorumlar (0)
Yeşilyurt Belediyesi 8 Taşınmazı Ekonomiye Kazandırıyor.
Kale Uygulama Noktası’nda Zehir Tacirlerine Darbe: 3 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi.
Zaviye Mahallesi’nde Beton Mikseri Dehşeti: Yaya Ağır Yaralandı.
Yarım Asırlık Sevgi Taçlandı: Yeşilyurt Belediyesi Programında Unutulmaz Anlar.
.Seddar Yavuz: “Şehitlerimizin Emaneti Baş Tacımızdır.
Erkenek’te Değişimin Adı: Bülent Tüfenkci Sahada Farkını Ortaya Koydu
Sağlık Camiasında Mutlu Gün: Şerif Atalan ile Hümeyra Alan Hayatlarını Birleştirdi.
Malatya’da Akraba Kavgası Kanlı Bitti.
AKÇADAĞ’DA TOPLANTI VAR, İCRAAT YOK MU? SORULAR BÜYÜYOR.
Şantiyede Korkutan Kaza: İşçi Ağır Yaralandı.
Beylerderesi Viyadüğü–Çöşnük Kavşağı Hattında İkinci Etap Başlıyor
Gençlerle Geleceğe Yatırım: Başkan Er’den Kütüphane Ziyareti.
AKÇADAĞ’DA NİSAN ŞOKU: KAR YAĞIŞI KAYISIYI TEHDİT EDİYOR, ÇİFTÇİ ENDİŞELİ
Seyran Mahallesi’nde Trafik Kazası: 2 Kişi Yaralandı.
Kayısı Tartışmasında Sessizlik Krizi: Açıklama Var, Yanıt Yok.
Seyran Mahallesi’nde Trafik Kazası: 1 Yaralı
Üniversite Mahallesi’nde Trafik Kazası: 2 Yaralı.
Miniklerden Büyük Keşif: Yeşilyurt’ta Kültür ve Sanat Etkinliği.
Gençlere Yol Gösteren Tavsiyeler: Bonus Hoca Konuştu.
Büyükşehir’den Öğrencilere Sanat Desteği: Resim Yarışması Düzenlendi.
Başkan Er: “Şehrimiz Gastronomi ve Turizmde Yükselişe Hazır.
Başkan Er’den İmam Hatipli Öğrencilere İlham Veren Buluşma.
Türk Polis Teşkilatı 181. Yılında Aziz Şehitlerini Andı
Başkan Ulutaş’tan Polis Teşkilatına 181. Yıl Ziyareti: “Güvenliğimizin Teminatı Sizlersiniz.
Akçadağ Belediyesi Personellerini Taşıyan Araç Şarampole Savruldu
Uyuşturucuyla Mücadelede En Büyük Güç: Anneler.
GÜZELLİK SEKTÖRÜNDE YENİ DÖNEM: CANSU DURKUN DEĞERLENDİRDİ
AKPINAR ÇARŞISI’NDA YOĞUN TEMİZLİK MESAİSİ
MALATYA GALATA SPOR KULÜBÜ’NDEN POLİS HAFTASI TURNUVASINA DAMGA.
Yeşilyurt’ta Silahlı Kavga: 1 Kişi Ağır Yaralandı, 1 Şüpheli Gözaltında.
Battalgazi’de Kritik Buluşma: Alper Gürsoy Muhtarları Aynı Masada Topladı.
Yöneticilere Özel Eğitim Programı Başarıyla Gerçekleştirildi.
Başkan Geçit: “Polisimizle Her Zaman Gurur Duyduk, Duyacağız.
Yeşilyurt Belediyesi’nden Spora Büyük Destek: İkizce’ye Yeni Salon
AK Parti Malatya, Asrın İnşasında Genel Merkez’in Takdirini Kazandı
Battalgazi’de Kadın Kolları Projeleri Yerinde Dinledi
Yazıhan’da Büyük Adım: Tesis ve Taziye Evi İçin Anlaşma Sağlandı
İhracatta Gerileme: Malatya 2026’ya Kötü Başladı.
Yavuz: “Polisimiz, Huzur ve Güvenliğin Teminatıdır.
