Sadıkoğlu: “Artan maliyetler istihdamı ve ihracatı olumsuz etkiliyor”
Ekonomi, 07 Ekim 2025 23:29
Malatya’nın ihracatında yüzde 50’ye dayanan düşüşler yaşandığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Artan üretim maliyetlerinde işçilik payı yüzde 20’ye dayandı. Şu anki konjonktürde Mısır, Bangladeş gibi işçilik maliyeti 100, 200 dolar olan ülkelerle rekabet etmek mümkün değil. İş dünyası olarak kapsayıcı teşvikler bekliyoruz” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı. İhracat rakamlarını değerlendiren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Eylül ayında Malatya’dan önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45 düşüşle 24 milyon 668 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Dış ticaretteki belirsizlikler, maliyet artışları, iç piyasadaki ekonomik dalgalanmalar ve yaşadığımız zirai don ilimiz ihracatını olumsuz etkiledi” dedi.
“REKABET GÜCÜMÜZ ZAYIFLIYOR”
Üretimde artan maliyetlerin ihracat rakamlarını olumsuz etkilediğini belirten Başkan Sadıkoğlu, “Organize sanayi bölgemizdeki fabrikalar artık dünya ile rekabet edemez hale geldi. İşçilik ve enerji maliyetleri artan firmalar üretimde düşüşe gidiyor. Bu durum hem istihdamımızı hem de ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Üretici firmalarımız için uygun faizli kredi paketleri ivedi bir şekilde hayata geçirilmelidir” diye konuştu.
ÜÇ YILDA 6 BİN KAYIP
Tekstil ve hazır giyim sektöründeki sıkıntılara vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, “Tekstil ve hazır giyim konfeksiyon sektörü şehrimizin ana istihdam alanıydı. Deprem öncesi OSB’mizde bu sektörde çalışan sayısı 21 binken bugün bu rakam 15 bin civarında. Üç yılda yaklaşık 6 bin kişilik bir kayıp var. Bunu çok iyi okumak lazım. Artan maliyetlerden dolayı çıkarılan personeller olduğu gibi, tamamen kapanan fabrikalarda var. Daha önce üretim maliyetinin içerisindeki işçilik payı yüzde 10'ları bulmazdı, şimdi yüzde 15-17’lere geldi. Tekstil ve hazır giyim sektöründe bazı üretilen özel ürünler var ki işçilik payı yüzde 50’ye dayandı. Şu anki konjonktürde Mısır, Bangladeş gibi işçilik maliyeti 100, 200 dolar olan ülkelerle rekabet etmek mümkün değil. İş dünyası olarak kapsayıcı teşvikler bekliyoruz” dedi.
Ekonomi, 07 Ekim 2025 23:29
Yorumlar (0)
Hayırlı Günler Komşum” Ziyaretlerinde Dikkat Çeken Eksiklik
NARKOTİKTEN ‘TORBACI’ OPERASYONU: 2 İKAMET, 2 ARAÇ VE 6 ŞAHSA ŞAFAK BASKINI
Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı
Kadın Kolları’nda Çalışma Disiplini ve “Bankamatik Personeli” Tartışmaları Gündemde
Boğaziçi Üniversitesi Küresel Bir Projeye İmza Atıyor
Aranan Şahıslara Şafak Operasyonu: Çok Sayıda Gözaltı
Radyasyon Onkolojisinde Farkındalık Seferberliği: Üç Büyük İlde Etkinlikler Düzenlendi
Yeşilyurt’ta Söz Verilen Yatırımlar Teker Teker Hayata Geçiyor
Büyükşehir Belediyesinden Malatya’ya 2,5 milyarlık spor tesisi
Şehir İçinde Seyreden Beton Mikserleri Vatandaşın Kâbusu Oldu
Büyükşehir Meclisi Kasım Ayı 5. Birleşiminde Gündem Maddeleri Görüşüldü
MOTAŞ’a Yeni Şoför Alımı: Başvurular İstihdam Merkezi Üzerinden Başladı
Palladium Ataşehir'den Şehir Stresine Çözüm: AVM'de Wellness Dönemi
Musluktan Akan Su, Göründüğü Kadar Temiz Olmayabilir!
Estetikte Yeni Trend; Yapay Yüzler Dönemi Bitiyor
Erkunt Traktör’den Çiftçiye Destek: EURO5 eCapra Motora 5 Yıl Garanti
Başkan Geçit’in Vaadi Gerçekleşti: Meslek Edindirme Akademisi Tamamlandı
Vatandaşın Yanında: Battalgazi Belediyesi 30 Milyon TL’lik Yardımda Bulundu.
AĞBABA ADALET BAKANLIĞI BÜTÇESİNDE KONUŞTU
BAŞKAN ER: “HAFRİYAT ALANI MALATYA’NIN YENİ CAZİBE MERKEZİNE DÖNÜŞECEK”
Ölmeztoprak’tan Saha, Şifa ve Vefa Mesaisi: Muhtarlarla İstişare, Hastanede Umut, Öğretmenler Günü’nde Anlamlı Buluşma”
Akşam Saatlerinde Trafik Kazası: Yaralanmalı ve Maddi Hasarlı Çarpışma
AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Abdurrahman Babacan’dan “Terörsüz Türkiye” Vizyonu: Önemli Açıklamalar
Malatya’da Suç Çetelerine Darbe: Eş Zamanlı Operasyonda Çok Sayıda Gözaltı
GOLDEN GLOBAL MÜŞTERİLERİNE ÇOKLU HESAP YÖNETİMİ İMKANI SUNUYOR
BAŞKAN GEÇİT, “7 BİN 300 ÖĞRENCİYE SIFIR ATIK EĞİTİMİ VERDİK”
BATTALGAZİ’DE 3 BANT BİLARDO TURNUVASI SONA ERDİ
AĞBABA, “MİLLET PERİŞAN SAYIN BAKAN”
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden ağaçlandırma seferberliği
BAŞKAN ER, “ÖĞRETMENLERİMİZ TOPLUMUN YENİDEN İNŞASINDA EN BÜYÜK PAYA SAHİPTİR”
MAGİNDER Dost Meclisi’nin Bu Ayki Konuğu Prof. Dr. Hasan Pekdemir Oldu
KADINA ŞİDDET: TOPLUMUN YÜZÜNE ÇALINAN EN BÜYÜK LEKE
Kalıcı Makyajın Ciltte Etkisi: Farklı Etnik Kökenlerde Nelere Dikkat Etmeli?
Vali Seddar Yavuz’un 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Mesajı
ARGUVAN DOĞALGAZA KAVUŞUYOR
Başkan Sadıkoğlu: “Mücbir Sebep hali devam etmeli”
BAŞKAN GEÇİT, EĞİTİMİN KAHRAMANLARINI UNUTMADI!
BAŞKAN GEÇİT, “ÖĞRETMENLERİMİZİN ÖZVERİ VE GAYRETİ HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜZERİNDEDİR”
ATATÜRK (KIŞLA) VE İNÖNÜ CADDESİ GEÇİCİ OLARAK TRAFİĞE KAPATILACAKTIR
