Henüz Zam Yok Ama Fiyat Hazır: “Ekmeğin Hakkı 20 TL’dir” Çıkışı Ne Anlama Geliyor?
Ekonomi, 06 Ocak 2026 02:08
“EKMEĞİN HAKKI 20 TL’DİR” SÖZÜ ORTALIĞI KARIŞTIRDI: FIRINCI HAK MI ARIYOR, KAMUOYUNA ZAM MI İLAN EDİLİYOR?
Malatya Fırıncılar ve Unlu Mamuller Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi’nin “Ekmeğin hakkı 20 TL’dir” şeklindeki çıkışı, yalnızca bir fiyat değerlendirmesi değil; adeta kamuoyuna yapılmış ön alıcı bir zam bildirimi olarak yorumlandı. Büyükelçi’nin açıklamaları, ekonomik gerçeklikten ziyade toplumsal hassasiyetleri zorlayan, sert ve tartışmalı bir yaklaşım olarak gündemin merkezine oturdu.
Büyükelçi, mevcut ekmek fiyatlarının fırıncı esnafı açısından sürdürülemez olduğunu savunurken, klasik gerekçe dosyasını da eksiksiz açtı: un, maya, yakıt, enerji, işçilik… Ancak kamuoyunun dikkatini çeken asıl nokta, henüz resmi bir zam kararı yokken “20 TL” rakamının bu kadar net ve iddialı şekilde telaffuz edilmesi oldu. Zira bu ifade, “olursa konuşuruz” değil, “olması gereken budur” mesajı taşıyor.
ZAM YOK DENİYOR, RAKAM HAVAYA BIRAKILIYOR
Büyükelçi açıklamasında, una, yakıta, mayaya ve enerjiye yeni bir zam gelmediği sürece ekmeğe zam yapılmayacağını söylüyor; ancak aynı nefeste bu kalemlerden herhangi birine gelecek artışın fiyatlara kaçınılmaz biçimde yansıtılacağını vurguluyor. Yani kapı açık, eşik belli, rakam hazır: 20 TL.
Bu yaklaşım, “zam yok” söylemiyle “zam sinyali” arasındaki ince çizginin bilinçli şekilde aşılması olarak değerlendiriliyor. Hukuki açıdan bakıldığında, fiyatların serbest piyasa koşullarında belirlenmesi doğal olmakla birlikte, kamuoyuna bu denli kesin rakamlar sunulması, algı yönetimi ve psikolojik fiyatlama iddialarını da beraberinde getiriyor.
FIRINCI ZARARDA, VATANDAŞ NEREDE?
Fırıncı esnafının kâr marjının eridiğini belirten Büyükelçi, ekmeğin “gerçek maliyetinin” mevcut satış fiyatlarının üzerinde olduğunu savunuyor. Ancak bu “gerçek maliyet” hesabının hangi denetim mekanizmalarından geçtiği, hangi verilerle desteklendiği ise kamuoyuna sunulmuş değil. Vatandaş için ortada net olan tek gerçek var: gelir artışı yok, mutfak gideri sürekli artıyor.
İşçilik maliyetlerini örnek gösteren Büyükelçi, bir fırın işçisinin maliyetinin 90 bin TL’ye dayandığını ifade ediyor. Bu rakam, bir yandan sektördeki istihdam krizine işaret ederken, diğer yandan şu soruyu da beraberinde getiriyor: Bu yükün tamamı neden doğrudan ekmeğin fiyatına yazılıyor?
DEPREM, ENERJİ, UN… HEPSİ TAMAM AMA SINIR NEREDE?
Enerji giderleri, un fiyatlarındaki dalgalanmalar ve deprem sonrası yeniden yapılanma maliyetleri elbette yadsınamaz gerçekler. Ancak eleştiriler tam da bu noktada yoğunlaşıyor. Çünkü ekmek, herhangi bir lüks tüketim ürünü değil; temel gıda maddesi. Hukuki ve sosyal devlet anlayışı içinde, ekmek fiyatları yalnızca esnafın maliyet hesabına değil, toplumun alım gücüne ve kamu yararına göre de değerlendirilmek zorunda.
Uzmanlar, bu tür açıklamaların piyasayı yönlendirme ve fiyat beklentisi oluşturma riski taşıdığına dikkat çekiyor. Özellikle “ekmeğin hakkı” gibi normatif ve iddialı bir dilin, ekonomik tartışmadan çok toplumsal baskı aracı olarak algılanabileceği belirtiliyor.
SONUÇ: HAK ARAYIŞI MI, ZAM MEŞRULAŞTIRMA MI?
Mehmet Büyükelçi’nin sözleri, fırıncı esnafının yaşadığı gerçek sıkıntıları gözler önüne seriyor olabilir; ancak kullanılan dil ve ortaya atılan rakam, tartışmayı başka bir noktaya taşıyor. “Ekmeğin hakkı 20 TL’dir” ifadesi, birçok kesim tarafından bir maliyet tespiti değil, zam için zemin yoklama olarak okunuyor.
Ortada net cevap bekleyen bir soru var: Ekmek gerçekten 20 TL’yi mi “hak ediyor”, yoksa bu söylem, yaklaşan fiyat artışlarının topluma alıştırılması mı? Kamuoyunun beklentisi açık: İddia varsa belgeyle, zam varsa resmi kararla, maliyet varsa şeffaf hesapla konuşulsun. Aksi halde bu tartışma, ekmekten çok vicdanı yakmaya devam edecek.
Dilek Kiraz
Ekonomi, 06 Ocak 2026 02:08
Yorumlar (0)
Diş Hekimliği Fakültesi Sayısına Düzenleme Getirilmeli
Araştırmalara göre süt ürünleri, susuzluğu gidermede etkili bir seçenek
Malatya Su ve Kanalizasyon Idaresi’den Çevre Duyarlılığı Atağı: Öğrencilere Su Temalı Yarışma
GÖZKAPAĞI ESTETİĞİNDE DOKU KORUYUCU YÖNTEMLER ÖN PLANA ÇIKIYOR
Yeşilyurt Kent Konseyi’nde Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve Eğitim Programı Yoğun İlgiyle Başladı
Abdurrahman Babacan: “Terörsüz Türkiye İçin Kararlılıkla İlerliyoruz”
Battalgazi’de Bıçaklı Kavga: 1 Kişi Yaralandı
Zehir Tacirlerine Nefes Aldırılmadı: 212 Gram Sıvı Metamfetamin Ele Geçirildi
Malatya Esnafında Yeni Sayfa: Hasan Basri Orhan Mazbatasını Teslim Aldı
Arguvan’da Ev Sahibi ile Kiracı Arasında Silahlı Kavga: 1 Tutuklama
AKÇADAĞ ESNAF ODASI SEÇİMİ: SANDIKTA ESNAF, PERDE ARKASINDA KİMLER?
Engeller Kalkıyor, Kariyer Yolculuğu Başlıyor
Yeşilyurt’ta “Kasten Yaralama ve Silahlı Tehdit” Olayında 1 Tutuklama
Hareketsizlik, Alkol ve Sigara, Kolon Kanseri Riskini Artırıyor
Uzmanlar Uyardı: Ağızdaki Enfeksiyonlar Ciddi Hastalıklara Yol Açabilir
Grip İhmal Edilmemeli: Tedavisiz Kalırsa Hastalık Ağırlaşıyor
Battalgazi’de Manevi İklime Hazırlık: Camilerde Son Rötuşlar
Başkan Er: “Sporun ve Sporcunun Yanındayız”
Malatya İş Dünyasında Dikkat Çeken Değişim: ASKON’da Yeni Başkan
Attarlar Odası’nda Yeni Dönem: Hasan Basri Orhan Başkan Seçildi
Yeşilyurt Yaka Mahallesi’nde Şüpheli Ölüm: 63 Yaşındaki Basri Ateş Hayatını Kaybetti
Malatya’da Silahlı Kavga: Ruhsatsız Tabanca ve Uyuşturucu Ele Geçirildi
Malatya CHP’de İddialar Zinciri: Kadın Kolları ve İl Yönetimi Sınavda
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Boğaziçi Üniversitesi’ne Dev Yatırım Müjdesi
USKD'nin 2026 Rotasında Su, Çevre ve Kadın Odaklı Projeler Var
Uzun Süre Ekrana Bakmak Miyop Hastalığını Artırıyor
Fırat EDAŞ’tan Eğitime Enerji Desteği
Battalgazi’de Şüpheli Ölüm: 39 Yaşındaki Emrah Erol Hayatını Kaybetti
Mustafa Kemal Atatürk’ün Malatya Ziyaretine 95 Yıl Sonra Aynı Gurur, Aynı İnanç
Malatya’da Tarihe Saygı: Atatürk’ün Gelişinin 95. Yılında Anlamlı Tören
Zabıta’dan 2025 Bilançosu: Binlerce İşletmeye İnceleme
Mesafeler Kalktı, Eğitim Kazandı: Buca’dan Doğanşehir’e Anlamlı Proje
Malatya’da Atatürk’ün Tarihi Ziyareti Unutulmadı: Vali Yavuz’dan Anlamlı Mesaj
Dilencilik Yapan Şahsa Müdahale: Mobil Huzur Ekibi Anında Yakaladı
HER BEL AĞRISI FITIK DEĞİLDİR
Bağışıklık, Metabolizma Ve Bağırsak Sağlığını Birlikte Destekleyen Çözüm
Büyükşehir Belediyesi Trafik Sorunlarını Masaya Yatırdı
Malatya’nın Projeleri TÜBİTAK 4006’da Yerini Aldı
Kayısı Üzerinden Siyaset Isındı: Ağbaba’dan Sert Açıklama
