Müzik artık ‘evrensel’ değil.
Sağlık, 29 Nisan 2026 01:29
Yüzyıllardır insanlığın ortak tınısı olarak kabul edilen 'evrensel müzik' algısı, son araştırmalarla birlikte temellerinden sarsılıyor. Nature Dergisi’nde yayımlanan son araştırma notaların her beyinde aynı yankıyı uyandırmadığını, aksine her bireyin kendi kültürel atlasına göre şekillenen özgün bir algı dünyası olduğunu ortaya koydu. Müzik dinlemenin beynin sadece bir ses duyma eyleminden çok daha fazlası olduğunu paylaşan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Göçmen, “Beyin; sesi yalnızca bir gürültü gibi değil, yaşanmışlıklarla örülü bir hikâye gibi kodlar. İçine doğduğumuz kültür, beynimizi öyle bir şekillendirir ki, aynı notalar farklı kültür ve kıtalarda yaşayanlar için farklı anlamlar taşıyabilir. Yani kulaklarımız aynı sesi duysa da beynimiz bize kendi geçmişimize uygun farklı hikayeler anlatır” açıklamasında bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Nature Dergisi’nde yayımlanan "Music is not a universal language — but it can bring us together when words fail" başlıklı makale, notaların her beyinde aynı yankıyı uyandırmadığını, aksine her bireyin kendi kültürel atlasına göre şekillenen özgün bir algı dünyası olduğunu kanıtladı.
Araştırma kapsamında 16 Batılı ve 16 Çinli bestecinin enstrümantal eserleri, yaklaşık 600 katılımcıya dinletildi. Katılımcılara ‘ne hissettikleri’ değil, ‘zihinlerinde ne canlandığı’ soruldu. Bir Amerikalının geniş düzlükleri ve ‘kovboyları’ hayal ettiği melodilerde bir Çinli katılımcının derin bir ‘keder’ hissetmesi beynin notalarının matematiksel frekanslar olarak değil, toplumsal kodlarla işlenmiş anlatılar olarak algıladığını gösteriyor. Batılı kulakların kuş seslerini duyduğu tınılarda, Doğu kültüründen gelenlerin kalabalık insan gruplarını hayal etmesi, müziğin ne hissettirdiğinden ziyade ne anlattığının tamamen yerel bir tercüme süreci olduğu ileri sürüldü.
Beyindeki işitme merkezi kopuk ve tek başına çalışan bir sistem değil
Zihinsel imgeler arasındaki bu belirgin farkın müzik algısının evrensel bir olgudan ziyade kültürel kodlarla şekillenen özgün bir süreç olduğunun bilimsel olarak da kanıtlandığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Göçmen, “Müziğin evrenselliği artık biyolojik bir gerçeklikten ziyade, sosyolojik bir temenni olarak görülüyor. Notalar aynı olsa da onları anlamlandıran beyin haritaları coğrafyaya göre yeniden çiziliyor” dedi.
Bu araştırmanın cerrahların yıllardır hastalarında gözlemlediği bir durumu artık somut verilerle de ispatlamış olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Selçuk Göçmen, “Beyindeki işitme merkezimiz dünyadan kopuk ve tek başına çalışan bir sistem değil. Müzik dinlediğimiz zaman oradaki ses dalgaları beynin sadece yüzeyinde kalmaz. Heschl girusu dediğimiz özel bir geçidi kullanarak doğrudan duygularımızın, anılarımızın ve hatta eski travmalarımızın saklandığı derin merkezlere sızar. Yani müzik sadece kulağımıza değil, doğrudan kişisel tarihimize dokunur” diye konuştu.
Beyin hasarı almış bir hastaya müzik dinletmek hata olabilir
Tedavi süreçlerinde artık beyin hasarı almış bir hastaya sakinleşsin diye rastgele bir müzik dinletmenin kaş yaparken göz çıkarmak olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Selçuk Göçmen, “Çünkü herkesin beyni notaları farklı yorumlar. Sizin huzur bulduğunuz bir melodi, hastanın kültürel geçmişinde derin bir kederi tetikleyebilir. Bu durum hastayı rahatlatmak yerine stres hormonlarını istemeden de olsa yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle profesyonel bir uygulama süreci izlenmeli ve müzikterapi uygulamaları alanında uzman kişiler tarafından uygulanmalı” şeklinde konuştu.
Müzik stres hormonunu azaltıyor
Müziğin beynin sağ hemisferini etkileyerek limbik sistem üzerinden psiko-fizyolojik yanıtlar oluşturduğunu paylaşan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Göçmen, “Bu etkileşim sayesinde parasempatik sinir sistemi aktive olur, stres hormonları azalırken; vücudun doğal ağrı kesicileri olan enkefalin ve endorfin salınımı gerçekleşir. Bu nörobiyolojik etkinlik, beyin dalgalarını düzenleyebilir ve motor fonksiyonlar üzerinde koordine edici bir etki yaratabilir” dedi.
Müzik öğrenmeyi kolaylaştırıyor
Müzikterapinin anksiyete, kişilik bozuklukları, otizm ve zekâ geriliği gibi durumlarda öğrenmeyi kolaylaştırmak ve çevreyle iletişimi artırmak için kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Göçmen, “Güncel literatür ve 2024 tarihli çalışmalar, bu yöntemin beyin tümörü olan çocuklarda ve onlara bakım verenlerin psikolojik stresini azaltmada etkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca cerrahi süreçlerde de kalp ameliyatı öncesi stresin yönetilmesi, doğum sancılarının hafifletilmesi ve kanser hastalarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gibi alanlarda düşük maliyetli ve güvenli bir destekleyici yöntem olarak kabul ediliyor” açıklamasında bulundu.
Sağlık, 29 Nisan 2026 01:29
Yorumlar (0)
LÖSEV’İN ÖNDERLİĞİNDE ULUSLARARASI LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI COŞKUYLA KUTLANDI!.
Güzellik Sektöründe Yeni Dönem Doğallık, Bilinçli Eğitim ve Uzmanlık Üzerine Kuruluyor.
LİNÇ KÜLTÜRÜ VE PSİKOLOJİSİ” ÇALIŞTAYI YEŞİLYURT’TA DÜZENLENECEK.
Malatya’da “Huzur 44” Uygulaması: 312 Personelle Geniş Çaplı Denetim.
“Battalgazi Belediyespor Şampiyonluk Yolunda Emin Adımlarla İlerliyor.
Yeşilyurt’ta Genç Kız Parkta Ölü Bulundu.
İş İnsanı Hakan Çetin’den 19 Mayıs Mesajı: “Gençler Türkiye’nin Geleceğidir.
Büyükşehir Belediyesi’nden Orduzu Göleti’ne Çevre Dokunuşu.
Noyanlar Group'tan Türkiye Kıbrıs Yatırım Köprüsü...
Başkan Geçit: 19 Mayıs, Gençliğe Emanet Edilen Bağımsızlık Destanıdır.
Buzağılarda Erken Dönem Besleme Yaşam Boyu Performansı Belirliyor.
Gençliğe Emanet Edilen Bağımsızlık Ruhu: 19 Mayıs.
Özgürlüğe Açılan Yolun Adı: 19 Mayıs.
Malatya’dan Anadolu’ya Uzanan Türkü Yolculuğu.
Malatya’da 19 Mayıs Coşkusu Satranç Turnuvasıyla Taçlandı.
Vali Seddar Yavuz: “19 Mayıs, Bağımsızlık Ruhunun Doğduğu Gündür.
Tekirdağ’da Hain Saldırı: Silahlı Kavga İhbarına Giden 2 Polis Şehit Oldu.
Malatya’da Hüseyin DOĞAN Dede İçin Gönülleri Buluşturan Anma.
Malatya’da Feci Kaza: Çatyol Kavşağı’nda İki Araç Çarpıştı, 1’i Ağır 2 Yaralı.
Bil Bakalım Yarışmasında Final Coşkusu Yaşandı
CASA Uçağı Şehitleri Dualarla Anıldı: 34 Kahraman Asker Unutulmadı.
Dilek Mahallesi’nde Trafik Kazası: Yaralı Vatandaş Hastaneye Kaldırıldı.
Malatya’da Zehir Tacirlerine Büyük Darbe: 83 Bin 380 Sentetik Hap Ele Geçirildi.
Prof. Dr. Ömer Faruk Şimşek: “Toplumsal stres arttıkça sabır eşiğimiz düşüyor.
Belediyelerde %33’ü Aşan Su Kayıpları, GRP Depo Dönüşümünü Zorunlu Kılıyor.
İzmirli Dişhekimleri “Toros Canavarı” Oyunuyla Tam Not Aldı
Uluslararası Başarılarıyla Tanınan Cansu Durkun, Endonezya 2026’da Organizasyon Ortağı ve Konuşmacı Olacak.
Vali Yavuz Müzeler Medeniyetimizin Hafızasıdır.
YEŞİLYURT’TA FİKİRLER YARIŞTI, KAZANAN İLETİŞİM OLDU.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Coşkusu Türkiye Genelinde Törenlerle.
Özel Bireyler İçin Özel Gün. Battalgazi'de Anlamlı Programı.
Çarşı Esnafına Güç Katacak Proje İçin Sahada İnceleme.
Eğitim ve Rekabet Bir Arada: Semt Konaklarında Bilgi Şöleni.
Ağbaba TBMM’de İktidara Yüklendi: ‘Saray Işıl Işıl, Vatandaş Karanlıkta.
İstanbul’da Doğdu, Malatya’ya Umut Oldu: Başkanlara Anlamlı Takdir.
Battalgazi’de Feci Kaza: Motosiklet Sürücüsü Hayatını Kaybetti.
PÜTÜRGE’DE KAYALIKLARDAN DÜŞEN 80 YAŞINDAKİ KADIN KURTARILDI.
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma İçin Yeni Adımlar Atıyor.
Yıldız: Adalet ve Demokrasi İçin Mücadelemiz Sürecek.
