Kültürel Mirasın İzleri MABESEM’de Çini Sanatıyla Sürdürülüyor.
Kültür Sanat, 25 Haziran 2026 18:21
Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Eğitim Merkezi’ndeki (MABESEM) Çini Kursu, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. MABESEM’de verilen çini kursu haftanın her günü sabah saat 09.30 ile öğlen saat 14.30’a kadar hizmet veriyor.
Anadolu’nun kadim kültür mirası olan çini sanatı kursiyerlerin maharetli ellerinde can buluyor. Kursiyerler, geleneksel çini sanatını öğrenirken bir taraftan da el becerilerini geliştirme fırsatı buluyorlar.
Kursiyerler çini bisküvisinden oluşan vazo, tabak, tablo ve hediyelik eşyaları sabırla tahrirleyip boyadıktan sonra fırınlama ve sırlama işlemlerini de tamamlayıp, kendi eserlerini oluşturuyorlar.
“MABESEM’deki Tüm Kursları Başarılı Buluyorum”
Çini sanatına olan merakının küçük yaşlarda başladığını anlatan Kursiyer Serap Karaaslan, “Küçükken Kütahya’da bulunmuştum. Orada Çinili Cami’ye gitmiştim. Çinilerin o muhteşem motifleri beni çok etkilemişti. Aklımın köşesinde hep çini ile uğraşmak vardı ama bir türlü nasip olmamıştı. Hatta zaman zaman çini kurslarını da takip ediyordum ama kısmet bugüneymiş. MABESEM’e geldim, çini kursuna başvurdum. Kursumuzda arkadaşlarımız ile birlikte çok güzel vakit geçiriyoruz. Çini kursu da dâhil olmak üzere MABESEM’deki tüm kursları başarılı ve amacına ulaşan kurslar olarak görüyorum.
Kursumuzda çok kaliteli vakit geçiriyoruz, geldiğimizde ilk olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz. Akabinde çizim, işleme ve daha sonrada boyama aşamasına geçiyoruz. Bizlere bu imkânı sunan başta Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’e, kurs hocalarımıza ve arka planda çalışan tüm personele teşekkür ederim” kelimelerine yer verdi.
“Kursumuz Tam Bir Terapi”
Çini kursunu tercih etmesindeki nedeni açıklayan Kursiyer Çiğdem Kurt, “Ev hanımıyım, ilk defa kendim için bir şey yapmak istedim ve çini kursuna geldim. Bizlere verilen tüm imkânlar için çok teşekkür ederim. Biz ev hanımları için çok önemli bir uğraş olduğunu düşünüyorum. Çini motiflerini sevdiğimden ve detaycı biri olduğumdan çini kursunu tercih ettim. Kursumuz tam bir terapi. Çünkü motive oluyorum ve hiçbir şey düşünmüyorum. O kadar huzur buluyorum ki anlatamam. Bütün bunların yanı sıra kurs ortamımız ve imkânlarımız da çok güzel. Yakın çevremdekilere MABESEM’de bulunan çini ve herhangi bir kursa gelmelerini tavsiye ediyorum” dedi.
“İlgisi Olan Herkesi Kursumuza Davet Ediyorum”
Çini Kursu Öğreticisi Özge Kılıç ise kursun detayları hakkında bilgi vererek şu şekilde konuştu:
“Kursumuz haftanın her günü sabah saat 09.30 ile öğlen saat 14.30’a kadar faaliyet gösteriyor. Malzemelerimizi Kütahya’dan temin ediyoruz. Çini bisküvinin üzerine çalışmalar yapıyoruz. Kursiyerlerime tahrirleme, boyama, sırlama, fırınlama gibi birçok teknik öğretiyorum. Öğrencilerim de çok yetenekli olunca ortaya güzel işler çıkıyor. İlgisi olan herkesi kursumuza davet ediyorum. Burada bizlere sağlanan imkânlardan dolayı da Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sami Er’e çok teşekkür ederim.”
Kültür Sanat, 25 Haziran 2026 18:21
Yorumlar (0)
Sanayi Esnafını Heyecanlandıran Kura: 5 İşyerinin Hak Sahipleri Belirlendi.
Malatya’da Temmuz Ayında Güvenlik Alarmı: Veriler Açıklandı.
Sadıkoğlu: “Bodrum Katlarda Mücadele Eden Esnafımız Mağdur Edilmesin.
7 Kilometrelik Yeni Yol Yaka Mahallesi’nin Çehresini Değiştirecek.
Malatya Mutfağı İçin Büyük Hedef: “Hak Ettiği Yere Gelecek.
Malatya’da Uluslararası Bisiklet Heyecanı Ödül Töreniyle Sona Erdi.
Köprülü Mehmet Paşa’ya 10 Bin Metre Yeni İçme Suyu Hattı Döşeniyor.
Tecde Mahallesi’nde Kesici Aletli Yaralama: Şüpheli Yakalandı.
MAGİNDER Başkanı Karademir Tarih Verdi: “Önümüzdeki Hafta Açıklıyoruz!
Alpaslan’dan Malatya Şehir Kütüphanesi’ne Övgü Dolu Ziyaret.
Malatya’da Kültür Yolu Festivali Coşkusu Başladı.
Malatya’da Sokak Satıcılarına Narkotik Darbesi: 11 Şüpheli Tutuklandı.
Boyraz’dan Genç Girişimcilere Tam Destek: “İlk Günden Yol Arkadaşı Olacağız.
Malatya’da Bisiklet Heyecanı: Beydağı Yarışı Kortejle Başladı.
Hekimhan İçin Yeni Dönem: Geleceğe Güçlü Hazırlık.
Akçadağ’da Evde Bakım Hizmeti mi, “İstediğiniz Yere Şikâyet Edin” Hizmeti mi.?
TSO Başkanı Sadıkoğlu: “Kura Fazlası İşyerleri Mücadele Eden Esnafa Verilmeli.
UEFA Playmakers Kız Çocukları Malatya Programı'nda İlk Hafta Tamamlandı.
Battalgazi Meclisi Ağustos Oturumunda Önemli Kararlar Aldı.
Lezzetin Başkenti Malatya'da Gastronomi Şöleni İçin Geri Sayım.
Başkan Er: "Hekimhan İçin 1,5 Milyar Liralık Yatırımı Hayata Geçiriyoruz.
Büyükşehir Zabıtası Denetim Rekoru Kırdı: 16 Bin 500 Uygulama.
Başkan Er: "Malatya'yı Spor ve Kütüphaneler Şehri Yapacağız.
Pütürge'de Yoğun Mesai: Vali Seddar Yavuz Çalışmaları Yerinde Denetledi.
Trafik Bilinci Miniklere Aşılanıyor.
İkizce Mahallesi'nde Trafik Kazası: 1 Yaralı.
Battalgazi'de Şantiyede İş Kazası: Bir İşçi Yaralandı.
Malatya TSO'nun KDV İndirimi Çıkışı Ankara'da Yankı Buldu.
Pütürge Yediyol Mahallesi Alevlere Teslim! Ekipler Seferber Oldu.
Eser Üretmek Yerine Eser Sökmek Mi? Akçadağ'da Cevap Bekleyen Sorular.
Malatya'nın Spor Hafızası Aziz Yiğit: Bir Ömre Sığan Emek ve Başarı.
Malatya'da Spor Şöleni Başlıyor: Uluslararası Beydağı Dağ Bisikleti Yarışı Start Alıyor.
Battalgazi'de Yol Atağı: Ekipler Sahada, Çalışmalar Tam Gaz Devam Ediyor.
Sahte Altın Şebekesine Darbe! Malatya'da 2 Tutuklama.
Yeni Eğitim Yılı Öncesi Hazırlık ve Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi.
Malatya'nın Ekmeği Tehlikede, Sessizlik Kimsenin Vicdanını Rahatsız Etmiyor mu?
Çilesiz Mahallesi'nde Trafik Kazası: 1 Kişi Yaralandı.
Akçadağ'da İki Otomobil Çarpıştı: 8 Kişi Yaralandı.
Akçadağ'da Konteyner Yangını Paniği: İtfaiyenin Hızlı Müdahalesiyle Alevler Kontrol Altına Alındı.
