Ba.2 Varyantına Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sağlık, 28 Mart 2022 09:41Dünya Sağlık Örgütü tarafından duyurulan Omicron varyantının alt türü olan BA.2, birçok ülkede görülmeye devam ediyor.
BA.2’nin Covid-19’a neden olan orijinal virüsten daha kolay yayıldığı biliniyor. BA.2’nin neden olduğu enfeksiyonu taşıyanların, aşılanmış olsalar veya semptomları olmasa bile virüsü başkalarına bulaştırabileceği tahmin ediliyor. Prof. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç, Omicron’un alt varyantı BA.2 ile ilgili bilgi verdi.
Omicron’un baskın varyantı artık BA.2
İnsandan insana geçen küresel baskın bir varyant olan Omicron’un, birkaç alt tipi bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanları BA.1, BA.1.1 ve BA.2’dir. İlk olarak Filipinler’de tespit edilen BA.2 varyantının neden olduğu enfeksiyonu dünyadaki çok sayıda ülke bildirmiştir. Küresel düzeyde, BA.2 olarak adlandırılan ve rapor edilen alt varyantın son haftalarda BA.1’e göre daha fazla arttığı belirlenmiştir. Ancak tüm varyantların küresel dolaşımının azaldığı da bilinmektedir. BA.2, BA.1’den farklı bir genetik diziye sahiptir. İlk veriler BA.2’nin, şu anda bildirilen en yaygın Omicron alt türü olan BA.1’den daha bulaşıcı olduğunu göstermektedir. BA.2 diğer Omicron alt türlerine göre orantısal olarak artıyor olsa da, genel vaka sayılarında hala küresel bir düşüş bulunmaktadır.
Belirtileri diğer varyantlarla aynı
Alt türlerle yeniden enfeksiyon riskini değerlendiren çalışmalarda, BA.2 alt varyantı ile yeniden enfeksiyon belgelenmiştir. Ancak popülasyon düzeyinde yeniden enfeksiyon riskini değerlendiren araştırmalardan elde edilen ilk verilerde, BA.1 ile enfeksiyonun BA.2 ile yeniden enfeksiyona karşı en azından sınırlı bir süre için güçlü koruma sağladığını göstermektedir. Omicron BA.1’in, hem Covid’in orijinal türünden hem de Delta varyantından daha hafif olduğu biliniyordu. Yapılan deneysel ve hayvan modelli çalışmalarda ise özellikle Güney Afrika, İngiltere ve Danimarka gibi aşı ve doğal enfeksiyon nedeni ile bağışıklığın yüksek olduğu bölgelerde BA.2’nin klinik şiddetinin BA.1’den farklı olmadığı rapor edilmiştir. BA.2’nin klinik belirtileri Omicron ile benzerdir. Öksürük, hapşırma, burun akıntısı, ateş, tat ve koku kaybı, boğaz ağrısı ve nefes darlığı görülebilmektedir.
Hastaneye yatışlarının artmadığı gözlemleniyor
Omicron’un bir alt türü olarak BA.2 enfeksiyonlarının raporlanması ve yakından izlenmesi konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Omicron ve alt türlerinin, özellikle aşılanmış kişilerde ciddi hastalığa neden olma olasılığı, önceki varyantlardan daha düşük görünmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, Danimarka’dan alınan kanıtlara dayanarak BA.2’nin orijinal Omicron varyantından daha şiddetli görünmediğini ve BA.2’nin yayılmasının hastaneye yatışlarda beklenmedik artışlara yol açmadığı belirtmektedir. Veriler, aşıların, Omicron’un neden olduğu enfeksiyonları önlemede önceki varyantlara göre daha az etkili olduğunu, ancak yine de ciddi hastalıklara karşı etkili olduğunu göstermektedir. Özellikle hatırlatma dozları BA.2’ye karşı aynı derecede etkilidir. BA.2’nin Omicron dalgasını uzatması, vaka sayısında daha yavaş bir düşüş ve hastaneye yatışlarının artması özellikle aşılanma oranı düşük ülkeler için sorun olabilir.
Covid olanlar nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeli?
- Doğru ve dengeli besleneme tüm hastalıklarda olduğu gibi virüs kaynaklı hastalıklarda da önemlidir. Hastaların vitamin ve mineral yönünden zengin besinler tüketmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunacaktır. C vitamini, çinko ve D vitamini uygun miktarlarda uzman doktorların tavsiyesi ile alınmalıdır.
- Gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan bol su içilmelidir. Hayatın kaynağı olan suyun tüm hastalıklarda olduğu gibi koronavirüs sürecinde de önemi kanıtlanmıştır.
- Hastaların mutlaka istirahat etmesi gerekmektedir. Yeterli, düzenli ve kaliteli uyku hastalık sürecinde çok önemlidir.
- Hastalık sürecinde pozitif bakış açısı iyileşmeye önemli katkı sağlayacaktır. Hastanın kaygı ve stresten uzak durması, buna yönelik önlemler alması gerekmektedir.
- Hastaya eğer uzman hekimler tarafından ilaç verildiyse, ilaçlar kesinlikle aksatılmadan alınmalıdır. Hastaların durumlarındaki değişiklikleri vakit kaybetmeden doktorlarına bildirmeleri gerekmektedir.
Hastalığa karşı aşılar en etkili silah
Yapılan araştırmalarda, BA.2’nin diğer alt varyantlardan çok farklı olmadığı belirlenmiştir. Ancak varyantın aşı yaptırmayanlar, ileri yaştaki bireyler ve kronik hastalıkları olanlarda nasıl bir etki yapacağı henüz bilinmemektedir. Bundan sonraki süreçte bu yeni varyantın neden olduğu hastalıkta karantina süreci daha da önem kazanmaktadır. Aşılar, hala dolaşımda olan Omicron varyant da dahil olmak üzere, ciddi hastalık ve ölümlerin azaltılmasında kritik olmaya devam etmektedir. Mevcut aşıların ciddi hastalık ve ölümlere karşı etkili olduğu bilinmektedir.
Sağlık, 28 Mart 2022 09:41
Yorumlar (0)
Türkiye Gençlik ve Eğitim Federasyonu Başkanlığına Ahmet Bayduz seçildi.
Şanlıurfa Şehir Hastanesi’nde Mimsan’ın Yüksek Teknoloji Isıtma Çözümleri Tercih Edildi
Fırat EDAŞ’tan Akçadağ’a 21 Milyon TL’lik Altyapı Güçlendirme Yatırımı
Başkan Geçit’ten Dört Kuşağın Bir Arada Yaşadığı Aileye Ziyaret!
İZDO'dan Konak Engelsiz Yaşam Köyüne Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi
AĞBABA, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI BÜTÇESİ’NDE KONUŞTU
YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NDE SOSYAL DENGE SÖZLEŞMESİ %120 ARTIŞLA YENİLENDİ
BÜYÜKŞEHİR ZABITASI, KURALLARA UYMAYAN İŞYERLERİNİ MÜHÜRLEDİ
MALATYA, 2025 HELAL ZİRVESİ’NE ‘TEK KONUK İL’ OLARAK ÇIKARMA YAPTI
Asayiş Şube’den Yağma, Tefecilik ve Kumar Operasyonu: 31 Şüpheli Adliyeye Sevk Edildi
KOM’dan Peş Peşe Operasyonlar: Şahıslar, İkametler ve İşyerlerinde Aramalar Yapıldı
BATTALGAZİ BULGURLU’DA OTOMOBİL VE MOTOSİKLET ÇARPIŞTI: YARALI VAR
Hayırlı Günler Komşum” Ziyaretlerinde Dikkat Çeken Eksiklik
NARKOTİKTEN ‘TORBACI’ OPERASYONU: 2 İKAMET, 2 ARAÇ VE 6 ŞAHSA ŞAFAK BASKINI
Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı
Kadın Kolları’nda Çalışma Disiplini ve “Bankamatik Personeli” Tartışmaları Gündemde
Boğaziçi Üniversitesi Küresel Bir Projeye İmza Atıyor
Aranan Şahıslara Şafak Operasyonu: Çok Sayıda Gözaltı
Radyasyon Onkolojisinde Farkındalık Seferberliği: Üç Büyük İlde Etkinlikler Düzenlendi
Yeşilyurt’ta Söz Verilen Yatırımlar Teker Teker Hayata Geçiyor
Büyükşehir Belediyesinden Malatya’ya 2,5 milyarlık spor tesisi
Şehir İçinde Seyreden Beton Mikserleri Vatandaşın Kâbusu Oldu
Büyükşehir Meclisi Kasım Ayı 5. Birleşiminde Gündem Maddeleri Görüşüldü
MOTAŞ’a Yeni Şoför Alımı: Başvurular İstihdam Merkezi Üzerinden Başladı
Palladium Ataşehir'den Şehir Stresine Çözüm: AVM'de Wellness Dönemi
Musluktan Akan Su, Göründüğü Kadar Temiz Olmayabilir!
Estetikte Yeni Trend; Yapay Yüzler Dönemi Bitiyor
Erkunt Traktör’den Çiftçiye Destek: EURO5 eCapra Motora 5 Yıl Garanti
Başkan Geçit’in Vaadi Gerçekleşti: Meslek Edindirme Akademisi Tamamlandı
Vatandaşın Yanında: Battalgazi Belediyesi 30 Milyon TL’lik Yardımda Bulundu.
AĞBABA ADALET BAKANLIĞI BÜTÇESİNDE KONUŞTU
BAŞKAN ER: “HAFRİYAT ALANI MALATYA’NIN YENİ CAZİBE MERKEZİNE DÖNÜŞECEK”
Ölmeztoprak’tan Saha, Şifa ve Vefa Mesaisi: Muhtarlarla İstişare, Hastanede Umut, Öğretmenler Günü’nde Anlamlı Buluşma”
Akşam Saatlerinde Trafik Kazası: Yaralanmalı ve Maddi Hasarlı Çarpışma
AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Abdurrahman Babacan’dan “Terörsüz Türkiye” Vizyonu: Önemli Açıklamalar
Malatya’da Suç Çetelerine Darbe: Eş Zamanlı Operasyonda Çok Sayıda Gözaltı
GOLDEN GLOBAL MÜŞTERİLERİNE ÇOKLU HESAP YÖNETİMİ İMKANI SUNUYOR
BAŞKAN GEÇİT, “7 BİN 300 ÖĞRENCİYE SIFIR ATIK EĞİTİMİ VERDİK”
BATTALGAZİ’DE 3 BANT BİLARDO TURNUVASI SONA ERDİ
