Gençlik Politika Belgesi Vizyon Çalıştayı, İnönü Üniversitesi İlhan Akıncı Erkek Öğrenci Yurdu Konferans Salonu’nda düzenlendi.
Gençlerin katılımıyla şekillenen etkinliğe, Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra Vali Yardımcısı Reşit Özer Özdemir, Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı İlhan Erdem, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ebubekir Kayhan, kurum müdürleri, STK temsilcileri, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı.
Vali Yavuz’dan Gençlere İlham Veren Konuşma
Çalıştayda, Geçmişin birikimiyle geleceği inşa etme sorumluluğunu ve Türkiye’nin geleceğindeki kritik rollerini vurgulayarak gençlere hitap eden Vali Yavuz “Değerli Gençler; bizler, dünya üzerindeki en büyük milletlerden biriyiz. Tarih boyunca büyük bir medeniyetin lideri olmuş, farklı etnik kökenleri ve inançları barış ve huzur içerisinde yönetmiş bir milletiz. Bunun ötesinde, her şart ve koşulda mazlumların ve mağdurların yanında olmayı tercih etmiş, hakkı, hukuku ve adaleti tesis etmek için çaba göstermiş bir ulusuz. Şartların değil, insanlığın peşinden koşarak büyük bir medeniyetin temsilcisi olduk.
Bu yönümüzle, geçmişten aldığımız güç ve ilhamla yarınlarımıza zaferle yürümekteyiz. Hepinizin bildiği gibi, Sanayi Devrimi yalnızca dünya üzerindeki üretim biçimlerini değiştirmekle kalmamış, refah, savunma ve diğer alanlarda köklü değişimlere yol açmıştır. Geleceğe bakarken, sanayi ve teknoloji yolculuğunu geçmişten aldığımız değerlerle harmanlayarak yeni bir dönüşüm başlatmamız gerekmektedir.
Cumhuriyetimizin kurucusu, Kurtuluş Savaşımızın eşsiz komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde gerçekleşmiş ve bu savaşın sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmuştur. Atatürk’ün ifade ettiği gibi, muasır medeniyet seviyesine ulaşmak için temel hedef bilim, sanayi ve teknolojidir. Muasır medeniyet seviyesine ulaşmak, batılılaşmak, batılı gibi yaşamak ya da batılı gibi düşünmek anlamına gelmez. Aksine, kendi köklerimizden güç alarak çağdaşlaşmak demektir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Osmanlı İmparatorluğu’nun mirasını devralmış bir millet olarak, bütün farklılıklarını bir zenginlik ve güç kaynağı olarak görmektedir. Ayrımız gayrımız yoktur. Bu yüzden, kimlik ve kişilik inşası çocukluktan itibaren ‘Ben kimim?’ sorusuna doğru cevap verilerek başlamalıdır. Ülkemizin kaderiyle kendi kaderimizi birleştirmek, bu ülkenin evladı olmanın doğal bir sonucudur.
Siz değerli gençlerimiz, hangi şehirde yaşarsanız yaşayın, bizler için kıymetlisiniz. Sizleri kucaklayarak, daha huzurlu ve barış dolu bir gelecek inşa etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Politikalar hazırlanırken siz gençlerin fikir ve düşüncelerine yer vermek, katılımcı demokrasi anlayışımızın bir göstergesidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye, bilimde, sanatta, kültürde, sporda ve özellikle savunma sanayinde büyük bir değişim ve dönüşüm yaşamaktadır.
Özellikle 2000’li yıllardan sonra meydana gelen dijital dönüşüm ve yapay zeka, yeni bir çağın habercisidir. Bu alanlarda geri kalmak, Sanayi Devrimi’ni kaçırmaktan daha büyük bir kayıp olur. Bilim çevreleri, bir devletin bağımsızlığını üç temel koşula bağlamaktadır: siber güvenlik, biyogüvenlik ve gıda güvenliği. Bu üç alanda gelişim sağlamayan bir ülkenin bağımsızlığından söz etmek mümkün değildir.
Bu nedenle yapay zeka, bilişim ve dijital gelişime özel bir önem atfediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin, bilinen ve bilinmeyen birçok alanda dünya ile yarıştığını gururla ifade ediyorum. Bu nedenle umutsuzluğa kapılmayın. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin geleceğine inanın. Hep birlikte bu ülkeyi yeniden imar ve inşa edeceğiz.” dedi.
Gençlik Vizyonu Sunumu
Çalıştay kapsamında Melek Baba Gençlik Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abdullah Doğan, Gençlik Politika Belgesi ve vizyon çalışmaları hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Ardından Öğr. Gör. Dr. Yalçın Aydın’ın yönettiği istişare oturumunda katılımcılar, gençlik politikalarına ilişkin görüşlerini ve önerilerini dile getirdi.
Vali Seddar Yavuz ve beraberindeki heyet, çalıştay süresince farklı temalarda oluşturulan çalışma gruplarını ziyaret ederek gençlerin fikir ve projeleri hakkında bilgi aldı. Afet yönetimi ve dayanıklılık, bilim ve teknoloji, çevre ve iklim, değerler, eğitim ve hayat boyu öğrenme, gençlik sağlığı, istihdam ve girişimcilik, sosyal kapsayıcılık ve uluslararası gençlik çalışmaları gibi başlıklar, gençlerin aktif katılımıyla ele alındı.
Gelecek Gençlerle Şekilleniyor
Çalıştay, gençlerin katkılarıyla oluşturulan politikaların önemine vurgu yapılmasının ardından, gençlerin geleceğin inşasında üstlenecekleri rollerin ve bu doğrultuda yapılacak çalışmaların ülkemizin geleceğine olan etkilerinin altı çizilerek tamamlandı.