Başta valimiz olmak üzere bir çok STK temsilcisi ve medya kuruluşları tanıtım töreninde vardı.
Ayrıca ulusal basında da canlı yayınlar yapıldı.
Başkan Sayın Selahattin Gürkan şehrin kazanımı için bir hedef koymuş ve bu hedef için yıllar öncesinden gerekli görüşmeleri sağlayarak Arslantepe Höyüğünün UNESCO Dünya Kalıcı Miras Listesinde yer aldırmak için vermiş olduğu mücadeleyi EXPO 2028'in Malatya'da yapılması için mücadele etmiş ve şehrimize kazandırmıştır.
Uluslararası düzeyde olan bir o kadar zorlukları ve uzun bir yol güzergahı olan EXPO 2028' e hazırlanmada hep birlikte aidiyet hissederek sahiplenmenin elzem olduğunu belirtmek isterim.
Yapamayız, edemeyiz,başaramayız o kadar ziyaretçi nerede misafir edilecek, daha 2028' e altı yıl var, bu işi unutun karamsarlığından ziyade , başarırız, en güzelini de yaparız diyebilmeliyiz.
Olumlu ve olumsuz yönlerini, getirisini, götürüsünü hep birlikte konuşalım. Yeter ki; var olan özgüvenimizi bir araya getirelim. Başkan Sayın Selahattin Gürkan şehrimize bir müjde verdi verilen müjdeyi hep birlikte sahiplenirsek aşamayacağımız engel kalmaz..
Üniversitelerimiz, STK'larımız, Sanayicilerimiz, Siyasi Parti Temsilcilerimiz, Muhtarlarımız, Esnaflarımız, Medya kuruluşlarımız hepimizin sunacağı katkı mutlaka vardır.
Öncelikle Malatya Büyükşehir Belediye Kültür Daire Başkanlığı konu hakkında bilgilendirici bröşür hazırlamalı.
Mahalle Muhtarları ve STK'lar bir araya getirilerek salyt eşliğinde bilgilendirici sunumlar yapmalı.
EXPO 2009 Antalya sergisinde kalıcı olan eserlerin göreceli olarak anlatılacak videolar hazırlanmalı ve anlatılmalı.
Bilgi sahibi olan gerek mahalle muhtarları gerekse STK temsilcileri konuya hakim olduklarında konuyu rahatlıkla anlatacaklardır.
Üniversitelerimizde özellikle ''Güzel Sanatlar Akademisi ve Peyzaj Düzenleme'' Bölümü öğrencileri için güzel bir fırsat olacaktır.
İş adamlarımız EXPO 2028'in uygulanacağı alana yatırımlar yapmakla taşın altına elini koyabilirler.
Mesela EXPO 2009 Antalya'ya özgü EXPO Antalya kulesi inşa edildi ve daha sonra kule yerli ve yabancı ziyaretçisi ile şehre ayrı bir renk kattı.
Bizde ileriki yıllarda da ziyaretçi çekecek EXPO 2028 Malatya'ya özgü bir eser bırakmak için neler yapılabilirden yola çıkılarak fikir meclisi oluşturabiliriz.
Öncelikle EXPO dediğimizde şunu anlamalıyız.
Onlarca ülkeden ve ülkemizin bir çok şehrinden kendi kültür ve bahçe sergisini açmak için kendilerine oluşturulacak alana mini bir bahçe oluşturacak akabinde botanik bir bahçeye dönüşecek bu alan sonrada kalıcı hale gelecek. Yani şehrimiz insanı bu güzellikleri ziyaret etmeye devam edecek.
Mesela EXPO 2009 Antalya sergisine katılan Battalgazi Belediyesi 500 metre kare alanda Şehrimizin tarih ve kültürünü anlatan mini bir bahçe oluşturmuştu.Ve o bahçe halen orada duruyor.
Ve EXPO 2028'de Malatya'ya katılacak olan ülkeler ve ülkemizin bir çok şehrinden oluşacak katılımcılar kendilerine ayrılan bölümlerde sergileyecekleri bahçe ve çeşitli kültürel eserler burada kalacak ve o bölge büyük bir botanik bahçeye dönüşeceği gibi ileriki yıllarda da şehrimiz için ziyaret edilecek çok önemli bir merkez haline gelecek.
Yani EXPO 2028 Malatya sadece tarihle sınırlı kalmayacak. Belirli tarihteki ziyaretçi ve şehre ekonomik katkısıyla birlikte ileriki yıllarda da cazibesini koruyarak ziyaret edilecek yerler listesine girecektir.
Evet uzun ve zor bir süreç.
EXPO 2028 Malatya Dünya Bahçe Sergisi hazırlığı için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gerekli koordine sağlanarak bakanlıkların katkısı sağlanmalı.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan'ın şehrimiz Milletvekilleri ile birlikte bu koordineyi sağlayacağından eminim.
Yeterki; biz bu işi başaracağımıza inanalım ve hep birlikte elimizi taşın altına aidiyet duygusu ve şehri sahiplenme arzusu ve gayreti ile kendimizi sorumlu hissedelim.
(Ali Yiğit )