Tahta Çivili Ayakkabı'ya Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Alındı
Gündem, 20 Aralık 2022 01:47Arapgir Belediyesi'nin Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı başvuru sonucu,

Arapgir Belediyesi’nin Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı başvuru sonucu, “Arapgir Tahta Çivili Ayakkabı” “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" aldı.
Arapgir Tahta Çivili Ayakkabı, kendine özgü tasarımı ve uzun yıllar kullanımı ile Arapgir ile özdeşlemiştir. Tarih boyunca Tahta Çivili Ayakkabı vazgeçilmez giyim tarzı haline gelmiştir. Yöremizin geleneksel el sanatlarından biri olan tahta çivili ayakkabının yüzü hakiki deriden, tabanı sığır köselesinden, iç astarı ise meşinden yapılmaktadır. Bu kundurayı farklı kılan ise köselenin yapıştırılmak veya dikilmek yerine tabana gürgen veya fırınlanmış kayın ağacından yapılan 4-5 mm. boyutundaki ahşap çivilerle monte edilmesidir. Yöre el sanatlarının dikkat çeken bir ürünü olan bu kunduralar, sağlamlığı ve rahatlığı yanında taşıdığı otantik değer nedeniyle günümüzde hala kullanılmaktadır.
Tahta Çivili Ayakkabı, Arapgir’de dedesinden babasına, babasından da kendisine kalan ve mevcutta bu mesleği sürdüren ayakkabı ustası Erol Hakan, yarım asırdır el emeği göz nuruyla tahta çivili ayakkabı üretiyor.
İlçemizde geleneksel el sanatlarından olan tahta çivili ayakkabının yapımı 80 yıl öncesine dayanıyor. 65 yaşındaki ayakkabı ustası Erol Hakan, Malatya’nın Arapgir ilçesinde, dedesinden babasına, babasından da kendisine kalan dükkânında tahta çivili ayakkabı üretmeye devam ediyor. Hakan, yaş köselelere tahta çiviler monte ederek sağlamlaştırdığı ayakkabıları makinelere inat tahta çivi bulana kadar üretmeyi planlıyor. Ayakkabı Ustası Erol Hakan, 13 yaşında başladığı mesleği, 52 yıldır sürdürüyor. Yarım asırdır el emeği göz nuruyla tahta çiviler kullanarak ayakkabı ve yemeni üreten Hakan, tahta çivili ayakkabının Türkiye’de 82 yıldan buyana var olduğunu ifade etti.
Şuanda tahta çivili ayakkabı yapan ustanın olmadığını kaydeden Erol Hakan, “Türkiye’de şuan yok. Herkes ayakkabı yapıyor ama tahta çivili ayakkabıyı ben yapıyorum. Bizde dededen, babadan devraldık, bu işi sürdürmeye çalışıyoruz” dedi.
Hakan, dikiş makineleri ve güçlü yapıştırıcılar olmadan önce tahta çivili ayakkabıların üretildiğini ifade ederek, “O dönemlerde Türkiye’nin her yerinde bu iş kolu yapılıyordu. Tabii tahta çivili kunduralar yapılırken daha sonra dikiş ve yapıştırmayla ayakkabılar üretilmeye başladı. Bizde dededen, babadan devraldığımız bu mesleği Arapgir’de yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Başkan Cömertoğlu “Türk Paten ve Marka Kurumu, Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı’na yaptığımız başvuru sonucunda Arapgir ile özdeşleşen ve simgesi haline gelen Arapgir Tahta Çivili Ayakkabı ismi ile "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" verilmiştir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim ”dedi.
Gündem, 20 Aralık 2022 01:47
Yorumlar (0)

TSO heyeti Vali Seddar Yavuz ile bir araya geldi

Yeşilyurt İlçemiz Çavuşoğlu Mahallesi'nde İş Kazası

Kernek Mahallesi'nde Şüpheli Ölüm

Astigmat tedavisinde lazer dönemi

Galatasaray Divan Kurulu’nda Kadın Futbolu Vurgusu: “Görünmez Değil, Merkezde Olmalı”

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

YEŞİLYURT BELEDİYESİ’NDEN GENÇLERE YÖNELİK FARKINDALIK PANELİ!

Battalgazi Belediyesi’nden 29 Ekim’e Özel Futsal Turnuvası

BAŞKAN GEÇİT, “ANA ARI YETİŞTİRME” KURSUNU TAMAMLAYAN KURSİYERLERİ AĞIRLADI

BAŞKAN GEÇİT, MAHALLELERİ GEZEREK TALEPLERİ DİNLİYOR, ÇÖZÜM ÜRETİYOR

Sadıkoğlu: “Artan maliyetler istihdamı ve ihracatı olumsuz etkiliyor”

BATTALGAZİ BELEDİYESİ EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI 2. BİRLEŞİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

BAKAN ERSOY, ARSLANTEPE KARŞILAMA MERKEZİ AÇILIŞINDA BATTALGAZİ BELEDİYESİ SERAMİK STANDINI ZİYARET ETTİ

16 SAATLİK PLANLI SU KESİNTİSİ

Başkan Sami Er himayesinde Gazze’ye yardım kampanyası başlatıldı.

KLASİK MERCEDES TUTKUNLARI SANAT SOKAĞI’NDA BULUŞTU

ÖZAL MAHALLESİ’NE 25 KİLOMETRE İÇME SUYU HATTI

ARSLANTEPE KARŞILAMA MERKEZİ VE “ARSLANTEPE’NİN IŞIĞINDA” SERGİSİ AÇILDI

MALATYA MENEKŞE SPOR KULÜBÜ

BAYAN VOLEYBOL NİCER HOTEL DEPLASMANDA HAKKARİ MAEMTAL TAKIMINI 3-0 KAZANDI...

MALATYA U18 FUTBOL LİGİ 3. HAFTA KARŞILAŞMALARI OYNANDI..

Paşaköşkü Mahallesi Üzerinde Zincirleme Trafik Kazası

Battalgazi İlçesiz Dabakhane Mahallesi'nde İş Kazası

MİSK'in Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Yeni Başkanı Belli Oldu

YILMAZ AİLESİNİN MUTLU GÜNÜ

NEREDEN BULDUN VOHOP!!?

Okullarda Trafik Tedbirleri ve Okul Servis Araçlarının Denetimi

"Sonbahar, Leke Tedavisi İçin En Doğru Zaman”

Enocta Günü’nde Kurumsal Gelişimin Geleceği: Enocta Yetenek Zekası Platformu Tanıtıldı

Marble Systems Tureks, İtalya Cersaie ve Marmomac Fuarlarında İlgi Odağı Oldu

Battalgazi ilçesi Paşaköşkü Mahalesi’nde Zincirleme Trafik Kazası

BATTALGAZİ BELEDİYE MECLİSİ EKİM AYI İLK OTURUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sadıkoğlu: “İsrail insanlık düşmanı yüzünü bir kez daha göstermiştir”

Büyükşehir Belediyesi Aile ve Okul İş Birliğiyle Eğitim Seminerleri Başlattı.

4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ’NDE

HACIYUSUFLAR’A 1.780 METRE KANALİZASYON HATTI

MABESEM’DE YENİ DÖNEM KAYITLARI BAŞLADI

YEŞİLYURT BELEDİYE MECLİSİ EKİM AYI TOPLANTILARINA BAŞLADI
