ORUCUN MANEVİ HAYATIMIZA KATKILARI
Gündem, 17 Mart 2025 13:12
Malatya Büyükşehir Belediyesi, 11 Ayın Sultanı Ramazan'ın coşkuyla yaşanması için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Etkinlikler kapsamında; Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Baş İmam Hatibi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Malatyalılarla buluşturuldu. Prof. Ay, gerçekleştirdiği söyleşide orucun manevi hayatımıza katkılarını anlattı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından düzenlenen 2025 Ramazan Etkinlikleri devam ediyor. Etkinlikler kapsamında Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Salonu’nda; Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi Baş İmam Hatibi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’ın konuk olduğu bir söyleşi programı gerçekleştirildi. Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, söyleşide “Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları” konusunu anlattı.
En çok takvaya yaklaştıran ibadet
Orucun takvaya en çok yaklaştıran ibadet olduğunu belirten Prof. Ay, “Bir sıcak yaz günüde Malatya’nın Beydağlarının eteklerine doğru yürümeye çıksanız, çok güzel bir su gözesine denk gelseniz, kaynıyor böyle pırıl pırıl, hava sıcak su ise soğuk; oruçlusunuz, sizi gören hiç kimse de yok; sizin hiç gidip de eliniz orda, nasıl olsa kimse yok şurdan bir yudum su içeyim der misiniz? Demezsiniz. Neden demiyor sunuz? Çünkü imanınız diyor ki; olur mu, ben oruçluyum. İşte bunun için takvaya en çok yaklaştıran ibadet oruçtur” ifadelerini kullandı.
Prof. Ay, Oruç ibadetinin farklılığına değinerek; Namaz, Hacc, Zekat gibi ibadetlerin görünürlüğünün olduğunu ancak Oruçlu kimsenin dışarıdan biline bilirliğinin olmadığını, oruçlu olunduğunu sadece Allah’ın bildiğini vurgulayarak, “Hiç kimsenin olmadığı bir zamanda bile orucumuzu bozmayışımız, Allah için tuttuğumuz orucun ta kendisidir” dedi. “O yaz gününde elini suya uzatmayan bir mümin, orucu Allah için tuttuğu sebeple değerlidir” diyen Prof. Ay, her akşam iftar saatinde birkaç dakika tefekkür yapmanın önemine değindi. Prof. Ay, şunları kaydetti:
“İftar vakti girmeden önceki birkaç dakikayı mutlaka ayırarak kendimizle, Rabbimizle söyleşeceğimiz; O’na, verdiği bu imkandan dolayı hamd-ü sena edeceğimiz böyle birkaç dakikamız olmalı ki bu sevinç anı içimize dolsun. Bu Peygamberimizin sözüdür. O Sadık-ul Vadil Emin’dir. Böyle buyuruyorsa böyledir. Yaşayamıyorsak bizim eksikliğimiz vardır, bunu da bilelim. O, 3-5 dakika eğer değerlendirilse; gözlerimiz kapalı, kalbimizden Rabbimize niyazlarımızı, şükürlerimizi arz ettiğimiz o anda bize O’nun lütfettiği sevinç anını emin olun yaşarız ve artık ezan okunduğu anda sizin ne suda gözünüz olur ne de çorbada; o anı kaçırmak istemezsiniz. Rabbim cümlemize bunu yaşamayı nasip etsin.”
Sahurda bereket vardır
Hz. Peygamberle birlikte 9 yıl Ramazan orucu tutan Ashab-ı Kiram’ın verdiği bilgiler çerçevesinde ortaya çıkanları paylaştığını kaydeden Prof. Ay, “Bir insanın orucu seher vaktinde başlamazsa o orucun iftar anında sevinci olmaz deniliyor. Yani sahura kalkmadan iftar anındaki sevinci beklemeyin. Çünkü sahur, seher vaktidir. Seher vakti; Rabbimizin, uyanık olan kullarına ne isterlerse vereceği teminatı olan bir vakittir. Seher vakti, Peygamberimizin teheccütlerle Rabbine yalvardığı vakitlerdir. Sahur vakitlerinde bereketler vardır” bilgilerini verdi.
Prof. Ay, başkalarını çekiştirmek anlamına gelen gıybet etmenin de oruca zarar verdiğini belirterek gıybetten uzak durulmasının önemine değindi.
Programın sonunda Malatya Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Ramazan Ayhan tarafından Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’a kayısı takdim edildi.
Aynı zamanda uzun yıllar sevilen ilahiler seslendiren Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’a dinleyiciler büyük ilgi göstererek hatıra fotoğrafı çektiler.
Gündem, 17 Mart 2025 13:12
Yorumlar (0)

Mahmut Aslantaş Vefat Etti

Kadir Özkan Keskin’e Erşah Demirci Operasyonunda Büyük Darbe

Antalya’da Çete Operasyonu: Erşah Demirci Yapılanmasına Büyük Darbe

Başkan Geçit, “57 Km. Yol Yatırımıyla Kırsalın Çehresi Değişiyor”

Battalgazi Belediyesi’nden Aile Bağını Güçlendirecek Puzzle Yarışması

HASANBEY-TEMELLİ KAVŞAĞI GEÇİCİ OLARAK TRAFİĞE KATAPILACAKTIR!

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ AĞUSTOS AYI TOPLANTILARI SONA ERDİ

MALATYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ÜRETİCİLERE CAN SUYU

TRAC, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’ni Anıyor: “Deprem Öldürmez, Hazırlıksızlık Öldürür”

MELEKBABA SAKİNLERİ, YEŞİLYURT AİLE ŞENLİKLERİNDE DOYASIYA EĞLENDİ

Battalgazi Belediyesi’nden Ailelerin Yükünü Alacak Kırtasiye Desteği

BATTALGAZİ BELEDİYESİ’NDEN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINA ÖZEL AYAK TENİSİ TURNUVASI

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü

Ordu Şehir Hastanesi’ni de Mimsan Isıtacak

Spor Yaparken Sağlığınızdan Olmayın!

Malatya İl Yaşlı Çalıştayı Gerçekleştirildi

Dünyanın İlk Hastanesi Geleceğin Hekimlerini Ağırlıyor

Okullar Açılmadan Çocukların Göz Muayenelerini Yaptırın!

Ekonomist Hikmet Baydar: Halka Arz Süreçlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

THBB Başkanı Yavuz Işık, 17 Ağustos depreminin 26. yıl dönümünde açıklamalarda bulundu!

Başoğlu Kablo IDEF 2025’e Türkiye’nin Savunma Sanayisine Milli Çözümleriyle Güç Kattı!

Kalıcı Makyajda Türkiye’nin Yükselen Standardı: Doğal Görünüm, Güvenlik ve Şeffaflık

Turgut Özal Bulvarı Üzerinde Trafik Kazası

Malatya’da Eğitime 593 Bin Avro Katkı

MAHARETLİ ELLER, EN GÜZEL ANALI-KIZLI YEMEĞİNİ YAPMAK İÇİN YARIŞTI

Çavuşoğlu Mahallesin'de Zincirleme Kaza

Battalgazi’de Parklar Yenilendi, Yeşil Alanlar Genişletildi

AK Parti Milletvekili Babacan’dan İletişim Başkanlığına Ziyaret

AK PARTİ’MİZ 24 YAŞINDA: MİLLETİN İRADESİYLE YÜKSELEN, TÜRKİYE YÜZYILI’NA YÜRÜYEN KADRO

Battalgazi İlçsi Solmaz Caddesin'de Trafik Kazası

Turgut Özal Bulvarın'da Trafik Kazası

KADINLARIN EL EMEĞİ GÖZ NURU ESERLERİ ‘KURS MERKEZLERİ-YILSONU’ SERGİSİNDE BEĞENİYE SUNULDU

Battalgazi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Hayvanlarla Rehabilitasyon Başladı

İl Başkanı Bakan’dan AK Parti’nin kuruluş yıl dönümü mesajı

Çavuşoğlu Mahallesinde Kavga

Akçadağ İlçesin'de Ölümlü Trafik Kazası

KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ’NDEN ÇOCUKLAR İÇİN EĞLENCE DOLU YAZ ATÖLYELERİ

Orman Yangınlarında Bir Depo, Binlerce Hektarı Kurtarabilir

BAŞKAN GEÇİT, “BANAZI, KONAK VE HORATA’NIN GELİŞİMİ YEŞİLYURT İÇİN ÖNEMLİ”
