MİLLETVEKİLİ TÜFENKCİ'DEN DON FELAKETİ AÇIKLAMASI: "KAYISININ TAMAMI ZARAR GÖRDÜ, 600 MİLYON DOLARLIK KAYIP!"
Gündem, 15 Nisan 2025 10:16
AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, “Yaklaşık 944.900 dekar alanda üretimi yapılan kayısımızın neredeyse tamamı zarar görmüştür" diyerek, 600 milyon dolarlık bir kayıp yaşandığını belirtti.
AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, , Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptığı basın toplantısında, Malatya'da yaşanan don felaketi hakkında açıklamalarda bulundu.
"6 Şubat Depremini En Ağır Şekilde Yaşayan Malatya, Bu Kez de Don ve Dolu Felaketiyle Karşı Karşıya Kaldı"
Tüfenkci, açıklamasında, "6 Şubat depremini en ağır bir şekilde yaşayan ilimiz Malatya'yı bu kez de 23-25 Mart tarihinde zirai don hadisesi, daha sonra 4-5 Nisan 2025 tarihinde dolu yağışı, 11-12 Nisan 2025 tarihinde kar ve 13 Nisan gecesi oluşan don nedeniyle Malatya ekonomisi için büyük bir gelir kaynağı olan Malatya kayısımız başta olmak üzere bütün meyve çeşitleri de büyük bir hasara neden olmuştur" ifadelerini kullandı.
"Kayısının Neredeyse Tamamı Zarar Gördü"
Tüfenkci, felaketin boyutlarını şu sözlerle aktardı: "Yaklaşık 944.900 dekar alanda üretimi yapılan kayısımızın neredeyse tamamı zarar görmüştür. İl ve ilçe Tarım Müdürlüğü teknik elemanları tarafından ilimiz genelinde hangi bölgelerde hangi tür ürünlerde hasara neden olduğu, hasarın etki boyutunu tespit amaçlı saha çalışmaları sürdürülmektedir. Bu konudaki tespitler önümüzdeki günlerde daha netlik kazanacaktır."
"600 Milyon Dolarlık Bir Kayıp Söz Konusu"
Malatya'nın dünya kuru kayısı üretiminin %68'ini karşıladığını hatırlatan Tüfenkci, "Yine bildiğiniz gibi 2024 yılında 690.730 ton yaş kayısı, 107.517 ton kuru kayısı üretimi olup, dünyanın kuru kayısı üretiminin %68'ini Malatya karşılamaktadır. Yaklaşık 600 milyon dolarlık bir rakamdan bahsetmekteyim" dedi.
"Tarım Bakanlığı Hızlı Aksiyon Aldı"
Don felaketinin sadece Malatya'yı değil, Türkiye'nin önemli bir kısmını etkilediğini belirten Tüfenkci, "Ayrıca bu don sadece Malatya'da değil, Türkiye'nin önemli bir kısmında meydana gelmiş olup, milletvekili arkadaşlarımızın sahadan aktardıkları bilgilerle Tarım Bakanlığımız hızlı aksiyon alınmış, sahaya hakim olarak bir yandan Tarım Bakanlığı elemanları, bir yandan da Tarsim elemanları sahaya hızlı bir şekilde çıkmışlardır" diye konuştu.
"Çiftçilerimizin Yanındayız"
Tüfenkci, Tarım Bakanı'nın başkanlığında yapılan toplantıda ve Bakanlar Kurulu'nda konunun ele alındığını belirterek, "Bugün de Tarım Bakanımızın başkanlığında bakan yardımcıları ve dondan zarar gören illerin milletvekilleri ile toplantı yapıldı. Bugün ki bakanlar kurulunda da konu ele alınarak yol haritası çıkarılacaktır. Mecliste Meclis araştırması Cumhur İttifakı tarafından önerge verilerek konu her yönü ile ele alınacaktır. AK Parti, Cumhur İttifakı olarak çiftçilerimizin, üreticilerimizin dün olduğu gibi bugün de yanlarındayız" ifadelerini kullandı.
Milletvekili Tüfenkci, çiftçiler için sulama suyu desteği, tarımsal sulama elektrik desteği, faizsiz kredi desteği ve mevcut kredilerin ödemişiz ertelenmesi konusunda da girişimlerde bulunulduğunu ve teknik çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Gündem, 15 Nisan 2025 10:16
Yorumlar (0)
Eleştiriler İşe Yarıyor: TSO Yönetimi Nihayet Göründü.
Malatya’da Birlik ve Kardeşliğin Adı: Salih Karademir.
“NEBAHAT” ROMANI İÇİN ANLAMLI BULUŞMA
Miniklerden Ramazan Şenliği: Erdem Okulu’ndan Anlamlı Etkinlik
Bir Öğretmeni Kaybetmek: Eğitime Adanmış Bir Ömür Sona Erdi
Başkan Er: “Kadınlar Toplumun En Güçlü Temelidir
İftar Sofrasında Birlik Mesajı: Başkan Er Meclis Üyeleriyle Buluştu
Okul Çevrelerinde Sıkı Denetim: “Güvenli Okul, Güvenli Gelecek” Uygulaması Sürüyor
Çukurdere’de Şüpheli Ölüm: Hurda Toplayan Yaşlı Adam Şantiye Alanında Hayatını Kaybetti
Sadıkoğlu ve Hilal Acı’dan 8 Mart’ta Kadınlara Güçlü Mesaj.
Fazilet Erdemir’den Kadın Vurgusu: “Malatya Kadını Güçlendikçe Türkiye Güçlenir”
Fedakârlık Hiçe Sayıldı: Akçadağ Odası’nda Skandal Yönetim
TSO’da Tek Kişilik Yönetim: Sadıkoğlu Çalışıyor, Diğerleri Nerede?
İş İnsanı Mustafa Kılınç’tan 8 Mart Mesajı: Deprem Bölgesindeki Kadınların Mücadelesi Takdire Şayan
Kernek Mahallesi’nde Şüpheli Ölüm: Yaşlı Adam Evinde Hayatını Kaybetmiş Halde Bulundu
HİMYAÇ Başkanı Budan’dan 8 Mart Çağrısı: “Kadınlar Güvende Yaşamak İstiyor
Başkan Hasan Ulutaş Sahurda Gençlerle Buluştu: Akçadağ’ın Geleceği Konuşuldu
Malatya’da Zehir Tacirlerine Darbe: 5 Şüpheli Gözaltında
Afetlere Hazırlık Güçleniyor: YAKUT Ekibine AFAD Eğitimi
Kadınlar Günü’nde Duygulandıran Ziyaret: Şehit Yarbay Songül Yakut’un Annesi Yalnız Bırakılmadı
Büyükşehir’in Düzenlediği Voleybol Ligi’nde Kupayı Millî Eğitim Müdürlüğü Kaldırdı
Malatyalılar İlahi Sanatçısı Fadıl Aydın ile Manevi Bir Gece Yaşadı
Başkan Er’den Kadınların Gücüne Vurgu
Kadınlar Günü mü, Vicdan Günü mü?
Kadınlar Günü’nde Mesaj: “Kadınların Gücü Toplumun Gücüdür
Gökhan Gök’ten Yeni Seçilen Oda Başkanlarına Tebrik Ziyareti
Vali Seddar Yavuz: “Kadınlarımız Toplumun En Güçlü Teminatıdır”
Malatya’da Narkotik ve Asayiş Operasyonu: Uyuşturucu ve Ruhsatsız Silah Ele Geçirildi
Vali Yavuz: “Kadınlarımız Toplumun En Değerli Gücüdür
Malatya’da Ayrıştırma Tesisi İçin Önemli Adım: Başkan Er Fransız Heyetle Sahada
Başkan Er’den Malatya’nın Geleceğine Yönelik Büyük Yatırım Girişimi
Yavuz Selim Mahallesi’nde Sorunlar Masada: Başkan Geçit’ten Kalıcı Çözüm Sözü
Yeşilyurt’ta Bıçaklı Kavga: 6 Kişi Gözaltında
Ramazan Yardımlarında Fotoğraf Tartışması: Ağbaba Sahada, Diğer Vekiller Nerede?
Kuluncak’ta Ramazan Kültürü Okullarda Anlatılıyor
Bakanlık harekete geçti: ‘İyileştiren Hastane’ tedavi süresini kısaltıyor
Ramazan’ın Bereketi Battalgazi’de Yetim Çocuklarla Paylaşıldı
Kayısı Üreticilerine Uyarı: İlkbahar İlaçlama Dönemi Başladı
Topsöğüt’te Taziye Evi İçin İlk Adım Atıldı
