MALATYA'DA FUTBOL ALARIM VERMEYE BAŞLADI.
Türkiye liglerinde ve Malatya’da Futbol Alarm Veriyor: Amatörden Profesyonele kadar Çöküş Derinleşiyor.
bu hafta Türkiye'de Süper Lig 1 Lig 2 Lig 3 Lig bal ligi ve amatör karşılaşmalarda tek konuşulan hakemler olması dikkatleri bu kuruma çevirdi.
son günlerde bahis konusunda büyük adımlar atan Türkiye futbol federasyonu 2025-2026 futbol sezonunda profesyonel alanında hakem ve futbolculara verilen cezalar neticesinde hatalar olmaya başladı.
Spor sevenler de bunun nereye kadar gideceğini merak ediyor..
Malatya futbolunda son yıllarda yaşanan gerileme artık gizlenemez bir hâl aldı.
Profesyonel takımlardan amatör liglere kadar uzanan geniş bir yelpazede sorunlar büyürken, sahalarda yaşanan gerginlikler, hakem-aile-yönetici üçgenindeki iletişim eksiklikleri ve iddialar, kentin futbol iklimini çıkmaza sürüklüyor.
Malatya 1. Amatör Küme Büyükler ve Gençler Ligi karşılaşmalarını haftalardır yerinde izleyen yerel spor yazarları, sahadaki tabloyu “endişe verici” olarak nitelendiriyor.
SAHADA GERGİNLİK, TRİBÜNDE BELİRSİZLİK
Son haftalarda Büyükler ve Gençler kategorisindeki maçlarda futbolcuların hakemlere sert tepkiler gösterdiği, talimatlara uymadığı, antrenörlerin de bu gerginliği yatıştırmak yerine kimi zaman ateşlediği gözlemleniyor.
Futbolcuların oyun kurallarındaki eksik bilgisi, hakemlerin de aynı şekilde bazı detaylara hâkim olmaması, sahadaki kaosu artıran bir başka etken.
Hakemlerle ilgili en dikkat çekici iddia ise İl Hakem Kurulu’nun hakemlere peş peşe karşılaşma verdiği, Bazı maçlarda Hakemlerin eksik takıma rağmen ısrarla maç oynatmaya yönlendirildiği yönünde.
(Geçtiğimiz haftalarda 7 kişiyle maç oynatılması)
Ardından yaşanan olaylardan sonra “Bu maç neden oynatıldı?” sorusu yine gündeme geliyor.
Gözlemcilerin raporlarının dikkate alınıp alınmadığı, Futsal müsabakalarına aynı isimlerin sürekli atanması ve bazı hakemlerin torpil iddialarıyla üst klasmanlara taşındığı yönündeki söylemler, futbol camiasındaki huzursuzluğu büyütüyor.
HERKES HAKLI, PEKİ SUÇLU KİM?
Sahada bir gerginlik yaşandığında oyuncu kendini haklı görüyor, hakem kendi kararında ısrar ediyor, antrenör itiraz ediyor, yönetici tepki gösteriyor. Kimse hatasını kabul etmiyor.
Bazı karşılaşmalarda ortada küfür veya hakaret olmadığı hâlde antrenörlerin itiraz nedeniyle oyundan atılması, tartışmaları daha da artırıyor.
Futbol camiasındaki isimler, “Kimse kabahatini üstlenmiyor, herkes kendini haklı sanıyor” diyerek mevcut düzenin sürdürülemez olduğunu ifade ediyor.
Amatör ligdeki futbolcuların profesyonel liglere yükselme oranı neredeyse sıfıra düşmüş durumda. Son yıllarda Malatya’dan profesyonel liglere futbolcu yetişememesi dikkat çekiyor.
Türkiye ve Malatya'da
görev yapan,
Hakemlerde ise tablo çok parlak değil.
Üst klasmana yükselen hakem sayısı yok denecek kadar az.
Örneğin Bu sezon BAL’a üç hakemin çıkması olumlu bir gelişme gibi görünse de durum öyle değil.
Kulüp yöneticileri, yaşadıkları sorunlara çözüm bulamadıklarını, seslerini duyuracak bir merci bulmakta zorlandıklarını ifade ediyor. Bazı yöneticiler, Malatya futbolunun yönetiminde söz sahibi olan kişilerin olmaması'da sorunları derinleştirdiğini dile getiriyor.
ÇÖZÜM ÇAĞRISI: TABAN BİRLİKLERİ ACİLEN TOPLANMALI
Malatya futbolunun uzun yıllardır içinde bulunduğu bu çıkmazdan kurtulması için çözümün, taban birliklerinin ortak bir toplantıda toplanarak somut adımlar atmasından geçtiği belirtiliyor.
Basın mensupları da bu süreçte üzerine düşen görevi yapmaya hazır olduğunu ifade ederek, iddialara dair cevap hakkını da her zaman saklı tuttuklarını söylüyor.
Malatya futbolu üzerine görüş bildiren gazeteciler, “Bu devirde doğruları söyleyen kimseye yaranamıyor.
Ne dersen de, yaptığın görülmüyor, teşekkür edilmiyor. Seni kaybetmekten korkmayan için çabalama” sözleriyle hem kişisel bir sitem hem de camiaya yönelik bir uyarı niteliğinde mesaj veriyor..

Zamansız, Sanat Dolu Bir Atmosfer ile Akdeniz’in Dinamik Ritmi Bir Arada
Mevsiminde Beslenmek: Bağışıklığı Güçlendirmenin Doğal Yolu
Ekonomik Daralmaya Rağmen Güzellik Kazandı: Kalıcı Makyajda Teknoloji Hamlesi
ABD’li Mimarların Türkiye Çıkarması: Tarih ve Doğal Taş Efesus Stone’da Buluştu







